Bugetul 2021: în căutarea unei consolidări fiscale fără șocuri

Bugetul pe anul 2021 reprezintă ora adevărului – atât pentru ieșirea din criza produsă de Covid și menținerea unei direcții de dezvoltare coerente, cât și… Mai mult›
14.01.2021
Analiză: Cum a schimbat pandemia obiceiurile de consum și economisire din România

Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro. Rata de economisire… Mai mult›
13.01.2021
Salariul mediu pe economie a trecut pragul de 700 de euro în noiembrie. Semnal de frână tras de administrația publică

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2020 a fost de 5.565 lei, cu 113 lei sau 2,1% mai mult… Mai mult›
13.01.2021
Noiembrie 2020 – producția industrială în pierdere de viteză, influențată de sezonalitate

România a consemnat în luna noiembrie 2020 o scădere de 4,8% a producției industriale față de luna anterioară (serie brută). De reținut, însă, acest rezultat… Mai mult›
13.01.2021
Parlamentul retrimite președintelui aceeași Lege a bugetului
de Razvan Diaconu , 13.3.2019
Camera Deputaților și Senatul au adoptat miercuri, în plen reunit, raportul Comisiilor de specialitate la Legea bugetului în forma trimisă inițial la promulgare, practic respingând cererea de reexaminare a președintelui Klaus Iohannis.
Legea a fost votată cu 245 de voturi „pentru”, 115 „împotrivă” și 2 abțineri. Toate amendamentele partidelor de Opoziție au fost respinse, iar o dezbatere generală nu a avut loc, ci doar schimburi de replici acide între PSD și PNL-USR.
Parlamentarii PSD-ALDE au susținut că amendamentele Opoziției nu specifică sursele de finanțare, drept urmare nu pot fi admise. A fost prezent la dezbatere și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici. Acesta a propus aleșilor să voteze proiectul de act normativ fără dezbatere.
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vinerea trecută, Parlamentului pentru reexaminare Legea bugetului de stat pe anul 2019, susţinând că este fundamentată pe o prognoză nerealistă, iar pe de altă parte, că nu asigură o reală funcţionare a unor instituţii publice cu rol esenţial în societate. Demersul președintelui a venit după ce judecătorii CCR au respins, săptămâna trecută, sesizarea lui Klaus Iohannis pe Legea bugetului pe 2019.
Klaus Iohannis i-a acuzat luni pe liderii PSD pentru că au întârziat adoptarea bugetului în Parlament și le-a transmis acestora „să plece de la guvernare” dacă nu o fac pentru țară. El a indicat PSD ca fiind ”unicul vinovat” pentru neaprobarea bugetului până în prezent.
În replică, Partidul Social Democrat a transmis luni seara, într-un comunicat de presă, că șeful statului ar trebui să își ceară scuze de la cei pe care i-a afectat prin blocarea bugetului și a catalogat blocarea bugetului drept un joc electoral.