vineri

29 martie, 2024

25 iunie, 2012

Plenul Senatului a adoptat, luni, propunerea de lege, iniţiată de deputatul PNL Cornel Pieptea şi de senatorul PSD Georgică Severin, care prevede scoaterea hotărârilor Parlamentului de sub controlul Curţii Constituţionale a României, relatează Agerpres.

În favoarea propunerii de lege s-au exprimat 70 de senatori – cei mai mulți de la PSD, PNL, dar şi UDMR,  în timp ce 18 au votat împotrivă, iar patru s-au abţinut de la vot.

Iniţiatorii proiectului de lege propun ca CCR să nu se mai poată pronunţa cu privire la hotărârile plenului Camerei Deputaţilor, la hotărârile plenului Senatului, precum şi cu privire la hotărârile plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului.


Aceştia susţin că prin modificarea legii de funcţionare a Curţii din anul 2010 activitatea acesteia a fost ‘încărcată în mod excesiv’ prin faptul că în sarcina CCR intra şi atribuţia de a se pronunţa asupra constituţionalităţii hotărârilor Legislativului, ceea ce a dăunat ‘bunului mers’ al activităţii Curţii ca ‘arbitru instituţional’.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a susţinut, la momentul discutării acestei propuneri în comisia pe care o conduce, că această modificare nu are nicio legătură cu posibilitatea demarării procedurii de suspendare a preşedintelui.

„Toată lumea leagă această modificare de posibilitatea de suspendare a preşedintelui. Nu are nicio legătură, pentru că şi în procedura actuală CCR se pronunţă obligatoriu asupra temeiurilor de drept care privesc suspendarea preşedintelui. (…) Acest control al constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului a fost introdus în urmă cu doi ani şi s-a constatat că era aproape inutil. Între hotărârile pe care le adoptă Parlamentul şi legi există importante deosebiri, de conţinut, de puterea forţei juridice şi de procedura de adoptare. Hotărârile Parlamentului reglementează chestiuni punctuale. Ele privesc, mai degrabă, numiri în diverse instituţii şi autorităţi, care sunt în subordinea Parlamentului. Aceste hotărâri nu au un caracter de generalitate, aşa cum are legea, drept urmare era inutil să încărcăm rolul CCR cu această examinare a constituţionalităţii hotărârilor Parlamentului, pentru că Parlamentul are mijloace procedurale specifice pentru a rezolva un eventual incident”, susţinea Greblă.

Senatul are rol decizional în acest caz, proiectul urmând să fie supus promulgării de către preşedinte, însă şi Curtea Constituţională se poate pronunţa asupra sa.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: