marți

7 mai, 2024

5 ianuarie, 2020

Parlamentul irakian a votat, duminică, într-o ședință extraordinară la care a participat și premierul Adel Abdul Mahdi, o rezoluție care solicită guvernului expulzarea tuturor trupelor americane din țară, transmite presa internațională.

Uciderea generalului iranian Qassem Soleimani pe teritoriul Irakului (în apropierea aeroportului din Bagdad) a pus statul într-o poziție delicată, Iranul solicitând răzbunare. Totodată, guvernul de la Bagdad vede uciderea comandatului iranian drept o încălcare a termenilor agreați cu SUA în ceea ce privește găzduirea coaliției militare internaționale care își desfășoară activitatea pe teritoriul său.

Rezoluția adoptată de parlamentul irakian solicită executivului să anuleze cererea de asistență adresată coaliției coordonată de SUA, care operează în Irak împotriva rețelei teroriste Stat Islamic.


„Guvernul irakian trebuie să lucreze pentru a pune capăt prezenței oricăror trupe străine pe teritoriul irakian și pentru a le interzice să folosească spațiul terestru, aerian sau acvatic indiferent de motiv”, se afirmă în documentul adoptat duminică de parlamentul din Irak.

Premierul Abdul Mahdi a spus că recomandă parlamentului să ia măsuri urgente pentru a pune capăt prezenței trupelor străine. Statele Unite au 5.000 de militari staționați în Irak, staționați acolo ca parte a unei coaliții internaționale care luptă împotriva grupării teroriste Stat Islamic.

Tot azi, această coaliție internațională condusă de SUA a anunțat suspendarea activităților de sprijin și instrucție pentru trupele irakiene, pentru a se concentra pe protejarea bazelor din Irak. Acestea au fost frecvent atacate în ultima perioadă și sunt potențiale ținte ale unor represalii pentru uciderea generalul iranian Qassem Soleimani, emisarul Teheranului pentru afaceri irakiene.

În atacul aerian de vineri dimineața asupra convoiului în care se afla acesta, a fost ucis și Abou Mehdi al-Mouhandis, numărul doi în Hachd al-Chaabi, o coaliție paramilitară majoritar pro-Iran, integrată în statul irakian. Presa internațională notează că există riscul ca aceste grupări paramilitare să acționeze pe cont propriu împotriva americanilor din Irak.


Uciderea lui Soleimani a dus la o ”escaladare” a tensiunilor dintre Washington și Teheran. Sub conducerea sa, Iranul a consolidat influența Hezbollah în Liban, și-a extins prezența militară în Irak și Siria și a orchestrat ofensiva Siriei împotriva grupărilor rebele, în timpul lungului război civil, notează CNN.

Sayyed Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a declarat că armata americană va plăti pentru uciderea generalului, amenințând că soldații SUA vor părăsi Orientul Mijlociu ”în sicrie”, potrivit Reuters. Fondat de Gărzile Revoluționare iraniene în 1982, gruparea libaneză Hezbollah este o parte critică a alianței militare regionale susținute de iranieni.

Ministerul de Externe irakian a anunțat că l-a convocat duminică pe ambasadorul SUA pentru a-i transmite acestuia un protest față de ”încălcarea suveranității” Irakului.

Ambasadorului Matthew Tueller i s-a transmis că ”aceste operațiuni militare ilegitime desfășurate de SUA sunt atacuri și acte condamnabile care pot conduce la o escaladare a tensiunilor în regiune şi că ele constituie o încălcare a suveranității” Irakului, se menționează într-un comunicat al MAE de la Bagdad.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: