joi

28 martie, 2024

8 martie, 2017

Parlamentul a adoptat miercuri o Declaraţie în care preşedintele Klaus Iohannis, Consiliul Suprem al Magistraturii şi Ministerul Public sunt acuzaţi de „abuz de drept” şi de „uzurpare” a dreptului Parlamentului de a trage Guvernul la răspundere, ca urmare a sesizării depuse la CCR privind OUG 13.

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost cel care a propus și susținut adoptarea declarației. Proiectul a fost adoptat cu 203 de voturi „pentru” şi 94 de voturi „împotrivă”.

Declaraţia vine să precizeze „poziţia Senatului în arhitectura constituţională a statului”, fiind nevoie ca opinia publică să înţeleagă că Parlamentul este „unica autoritate legiuitoare din România şi alte ingerinţe în activitatea acesteia nu pot fi acceptate”.


„Parlamentul României salută clarificările pe care CCR le-a adus în decizia sa din 8 februarie 2017. Declarând ca neîntemeiate sesizările CSM şi preşedintelui României, Curtea explică, pe de o parte, cum Parlamentul poate delega Guvernului printr-o lege specială de abilitare competenţa de a emite ordonanţe, iar pe de altă parte că executivul «nu are obligaţia constituţională sau legală de a solicita avizul CSM în materia în care a legiferat, iar CSM nu are abilitarea legală de a emite un astfel de aviz»”, se arată în declaraţia propusă de Tăriceanu şi adoptată de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Documentul subliniază că, „în condiţii normale”, astfel de lămuriri nu ar fi fost necesare, însă în actualele condiţii ar pune capăt „acţiunilor concertate de subminare” a Parlamentului.

„Parlamentul României consideră că recenta decizie a Curţii trebuie să pună capăt o dată pentru totdeauna acţiunilor concertate de subminare a rolului şi prestigiului Parlamentului ca instituţie centrală a democraţiei şi organ reprezentantiv suprem al naţiunii noastre. Parlamentul nu va mai accepta pe viitor să fie redus la condiţia de spectator al unor decizii politice care se iau după criterii netransparente de către persoane care nu şi-au câştigat prin vot dreptul de a decide şi de către agenţii ale statului conduse la rândul lor de persoane numite pentru îndeplinirea unor atribuţii fără caracter politic, de ordin judiciar sau ţinând de sfera siguranţei naţionale”, se mai arată în document.

Călin Popescu Tăriceanu s-a lansat şi într-o critică la adresa preşedintelui, care, prin modul direct de alegere, „a indus impresia greşită că cel ales este primul reprezentant al naţiunii, că ar fi un preşedinte absolut al românilor, mai legitim şi mai reprezentativ decât Parlamentul”.


„Nimeni şi în nicio materie nu-şi poate aroga dreptul de a uzurpa autoritatea legislativă a Parlamentului. (…) Parlamentul României califică drept neconstituţionale şi inacceptabile judecăţile pe care fie Preşedintele României, fie CSM, fie reprezentanţi ai Ministerului Public le formulează la adresa unor decizii şi activităţi ale Guvernului”, se mai spune în document, cu referire la disputele generate de către adoptarea OUG 13/2017.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: