Parlamentul European a adoptat la sfârșitul săptămânii o directivă care va obliga companiile să ofere informații ce permit compararea salariilor și expunerea unor eventuale diferențe de salarizare între femei și bărbați, în contextul în care acestea câștigă, în medie, cu 13% mai puțin decât colegii lor.
Lucrătorii vor avea dreptul la informații despre salariile pentru categoria lor de activitate profesională, iar angajatorii care nu respectă normele riscă sancțiuni disuasive, inclusiv amenzi. Totodată, companiile vor trebui să ia măsuri dacă diferența de remunerare între femei și bărbați depășește 5%.
Legislația trebuie aprobată de Consiliul UE înainte de a fi publicată în Jurnalul Oficial al UE. Noile reguli vor intra în vigoare la douăzeci de zile de la publicarea lor.
Parlamentul a adoptat în plen noile norme cu 427 voturi pentru, 79 împotrivă și 76 abțineri. Astfel, structurile de salarizare care compară nivelurile de remunerare vor trebui să se caracterizeze prin neutralitate din punctul de vedere al genului, atât privind criteriile care stau la baza lor, cât și sistemele de evaluare și de clasificare a locurilor de muncă. Anunțurile de posturi vacante și titlurile posturilor vor trebui să fie și ele neutre din punctul de vedere al genului, iar procesele de recrutare să se desfășoare într-un mod nediscriminatoriu.
Atunci când raportarea remunerațiilor indică o diferență de remunerare între femei și bărbați de cel puțin 5%, angajatorii vor trebui să evalueze salariile împreună cu reprezentanții lucrătorilor lor. Statele membre vor trebui să instituie sancțiuni eficace, proporționale și disuasive, cum ar fi amenzile, pentru angajatorii care încalcă normele. Un lucrător care a suferit un prejudiciu din cauza unei încălcări a normelor va avea dreptul de a solicita despăgubiri. Pentru prima dată, discriminarea multiplă și drepturile persoanelor non-binare au fost incluse în domeniul de aplicare al noilor norme.
Interzicerea secretului salarial
Normele prevăd că lucrătorii și reprezentanții lucrătorilor vor avea dreptul de a primi informații clare și complete despre nivelurile de salarizare individuale și medii, defalcate în funcție de gen. Secretul salarial va fi interzis, căci nu ar trebui să existe clauze contractuale care să împiedice lucrătorii să își divulge remunerația sau să solicite informații despre aceeași categorie sau alte categorii de remunerare a lucrătorilor.
Are loc un transfer al sarcinii probei
Privitor la aspectele legate de remunerare, sarcina probei se transferă de la lucrător la angajator. Dacă un lucrător consideră că nu a fost aplicat principiul egalității de remunerare și sesizează instanța, legislația națională ar trebui să oblige angajatorul să demonstreze că nu a existat nicio discriminare.
Principiul egalității de remunerare este prevăzut la articolul 157 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Însă, în Uniunea Europeană, se înregistrează în continuare o diferență de remunerare între femei și bărbați de aproximativ 13 %, cu variații semnificative între statele membre. Ea a scăzut doar cu foarte puțin în ultimii zece ani.
***
Un răspuns
Foarte interesant pentru Romania.
Se va vedea in companii, societati, banci cum funcțoneaza „competența”salariaților.
De regula lingăii, turnătorii primesc salarii mai nari.
Si neamurile gen verișoare, nepoate sau amante.
Va fi de manual.