15 martie, 2023


Nivelul maxim al bazei de calcul al indemnizațiilor, inclusiv al indemnizației de maternitate este plafonat la valoarea a trei salarii minime brute pe țară, conform unei ordonanțe de urgență ce a fost aprobată de Executiv în ședința de miercuri.

Prin excepție, pentru contractele aflate în derulare la data intrării în vigoare a acestei modificări, baza de calul al indemnizațiilor de maternitate se determină ca media veniturilor asigurate înscrise în contractul de asigurare în ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, arată documentul.

Reamintim că indemnizația de maternitate este plătită mamei și reprezintă 85 % din media veniturilor lunare realizate de aceasta în ultimele șase luni dinaintea concediului de maternitate și nu este supusă regimului de impozit pe venit.


Măsura este necesară pentru implementarea unui mecanism echitabil și unitar pentru calculul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate cu scopul gestionării eficiente a fondurilor alocate acestui domeniu, precizează Ministerul muncii și protecției Sociale.

OUG mai prevede că persoanele fizice care se asigură opțional în baza contractului pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate se pot asigura la venitul lunar înscris în declarația fiscală depusă în vedere plății contribuției de sănătate  sau, după caz, la media veniturilor lunare înscrise în declarație. Venitul lunar înscris în contractul de asigurare nu poate fi mare decât valoarea a trei salarii minime brute pe țară pentru orice risc asigurat, inclusiv pentru sarcină și lăuzie.

Contractele de asigurare, încheiate până la data intrării în vigoare a acestui nou act normativ, care au un venit asigurat mai mare decât venitul lunar înscris în declarația fiscală sau mai mare decât valoarea a trei salarii de bază minime brute pe țară, se vor modifica prin acte adiționale, la notificarea casei de asigurări de sănătate, până la data de 1 a lunii următoare celei în care se împlinesc 60 de zile de la data intrării în vigoare a aceste ordonanțe de urgență.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: