joi

28 martie, 2024

20 iunie, 2020

Parlamentul European (PE) a condamnat legea cu privire la securitatea în Hong Kong adoptată de China şi a cerut UE să prevadă sancţiuni împotriva liderilor chinezi, potrivit unei rezoluţii adoptate înaintea unui summit între Uniunea Europeană şi China.

Lideri europeni și chinezi au luni discuții în sistem videoconferinţă, pentru a încerca să aplaneze numeroasele lor divergenţe şi a pregăti o reuniune extraordinară a liderilor lor.

„Impunerea unilaterală a legii cu privire la securitatea naţională de către Beijing la Hong Kong este o atingerea globală adusă autonomiei, statului de drept şi libertăţilor fundamentale ale oraşului”, au afirmat deputaţii în această rezoluţie adoptată cu o largă majoritate de 565 de voturi pentru, 34 contra şi 62 de abţineri.


UE şi statele membre trebuie „să aibă în vedere, dacă noua lege este aplicată, să aducă acest dosar în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie”, potrivit documentului.

Parlamentarii preconizează, de asemenea, să adopte „sancţiuni împotriva liderilor responsabili de represiunea de la Hong Kong şi de grave încălcări ale drepturilor omului”. Ei propun „coordonarea acestora, în măsura în care este posibil, cu aliaţi democraţi ca Australia, Canada, Statele Unite, Japonia şi Coreea de Sud”.

(Citiți și: ”Interviu Robert Kaplan: Intrăm în faza a doua a globalizării – aliniamentul SUA-UE în problema Chinei e o oportunitate care va fi ratată”)

În plus, ei recomandă „crearea unui sistem de salvare pentru cetăţenii din Hong Kong în cazul unei noi deteriorări a drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale”.

Parlamentul European „condamnă cu fermitate ingerinţa continuă şi crescândă a Chinei în afacerile interne ale Hong Kongului”
„Integritatea principiului o ţară, două sisteme este grav ameninţată”, au subliniat parlamentarii.


„Adoptarea acestui proiect de lege privind securitatea naţională ar fi considerată ca o încălcare a angajamentelor şi obligaţiilor Republicii Populare Chineze în baza dreptului internaţional, în special a declaraţiei comune chino-britanice, şi ar ameninţa să aducă grave atingeri relaţiei de încredere dintre China şi Uniune, precum şi cooperării lor viitoare”, au adăugat ei.

(Citiți și: ”Cum doarme UE sub industria strategică a mașinilor electrice: Viitorul tocmai a ajuns între China și Africa”)

Acest proiect de lege „ar submina încrederea lumii de afaceri în Hong Kong ca centru financiar major de anvergură internaţională”, au afirmat ei.

„Uniunea Europeană este prima destinaţie pentru exporturile chineze şi ar trebui să utilizeze această pârghie economică pentru a se ridica împotriva încălcării drepturilor omului comise de China”, au pledat deputaţii.

„Respectarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale trebuie să formeze o parte importantă a negocierilor asupra acordului de investiţii UE-China”, potrivit rezoluţiei Parlamentului European.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: