11 septembrie, 2012

Parlamentul European a adoptat, marţi, o rezoluţie prin care cere mai multor state membre, dar în particular Lituaniei, Poloniei şi României să deschidă sau să reia investigaţii independente privind existenţa în prima parte a deceniului trecut pe teritoriul lor a unor închisori secrete ale CIA, relatează Mediafax.

Rezoluţia PE „cere autorităţilor judiciare din România să deschidă o investigaţie independentă cu privire la bănuielile referitoare la spaţiile secrete de detenţie ale CIA de pe teritoriul său, având în vedere în mod deosebit noile dovezi referitoare la zboruri ale CIA între România şi Lituania”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

De asemenea, solicitări similare sunt adresate autorităţilor din Lituania şi Polonia.


Rezoluţia face apel la România, Polonia, Finlanda, Danemarca, Portugalia, Italia, Marea Britanie, Germania, Spania, Irlanda, Grecia şi Cipru să desecretizeze toate informaţiile privind unele zboruri pe teritoriul lor naţional a unor avioane suspectate a fi ale CIA.

Potrivit rezoluţiei, care nu este obligatorie, „numai considerente care ţin strict de securitatea naţională pot justifica lipsa de transparenţă”, fiind denunţate obstacolele întâlnite de investigaţiile parlamentare şi judiciare din unele ţări membre UE cu privire la programul CIA privind transferul de deţinuţi.

”Lipsa de transparenţă, clasificarea documentelor, prevalenţa unor interese politice şi naţionale, lipsa unor investigaţii riguroase şi a cooperării”, sunt unele dintre obstacolele denunţate de rezoluţia PE.

„Votul de azi este o victorie pentru Parlamentul European. A subliniat insistenţa sa privind adevărul faţă de negarea sau uitarea lui. Ne-am asigurat astfel că fundamentele democratice ale Uniunii prevalează asupra unor considerente naţionale sau partizane”, a declarat raportorul Helene Flautre, eurodeputată reprezentând ecologiştii francezi.


Ea a adăugat că raportul său care a stat la baza rezoluţiei PE a relevat existenţa unui sistem complex, secret şi ilegal care a dus la tortură şi răpiri, iar concluziile se bazează pe noi informaţii provenite în principal din baza de date a agenţiei europene de control a traficului aerian, Eurocontrol.

Rezoluţia a fost adoptată în sesiunea plenară de la Strasbourg a PE, cu 568 de voturi favorabile, 34 împotrivă şi 77 de abţineri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: