joi

18 aprilie, 2024

13 noiembrie, 2014

Parlamentul European a ratificat joi Acordul de Asociere cu Republica Moldova, care include şi un acord comercial aprofundat şi comprehensiv. 535 de eurodeputaţi au votat în favoarea ratificării, în timp ce 94 au fst voturi negative şi 44 s-au abţinut.

Ratificarea vine înainte alegerilor parlamentare care vor avea loc în 30 noiembrie, moment remarcat chiar de către raportor, în plenul de la Bruxelles: „Este momentul să felicităm poporul moldovean pentru acest succes istoric, mai ales în contextul alegerilor parlamentare viitoare din 30 noiembrie, care vor fi cruciale pentru țară”, a spus Petras Auštrevičius (foto).

Acordul acoperă şi Transnistria

Acordul acoperă ”întreg teritoriul recunoscut internațional al Republicii Moldova” și Transnistria, ca parte integrală a acestuia, trebuie să fie subiect al acordului, au subliniat deputații. Ei au adăugat că UE trebuie să joace un rol mai important în găsirea unei soluții pentru o clarificare efectivă a situației transnistrene între Chișinău și Tiraspol.

PE cere rusiei să respecte integritatea R. Moldova


Deputații au arătat că rolul jucat de Rusia în criza din Ucraina a modificat ordinea geopolitică și a afectat și relațiile UE-Moldova.

Parlamentul European cere Rusiei să respecte pe deplin integritatea teritorială a Moldovei și alegerile sale europene.

Eurodeputaţii au anunţat o delegaţie de 7 membri, care vor fi observatori la alegerile care vor avea loc la sfârşitul acestei luni.

Acordul – rezultatul a trei ani de negocieri

UE şi R. Moldova au semnat acordul în 27 iunie. Semnarea a avut loc după trei ani de negocieri între Chişinău şi Bruxelles şi după 16 ani de cooperare cu Uniunea Europeană.


Acordul va intra fi pus în aplicare începând cu 1 octombrie. Înainte de summit-ul de la Bruxelles, guvernul de la Chișinău a aprobat planul naţional de acţiuni pentru punerea în aplicare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Acesta a fost întocmit pentru o perioadă de trei ani și include priorităţile-cheie de cooperare în vederea asigurării asocierii politice şi a integrări economice cu UE.

Republica Moldova este singurul stat membru al Parteneriatului Estic, ce a elaborat un astfel de document, prin care a iniţiat procedura de coordonare şi punere în aplicare a Acordului de Asociere. Documentul stabileşte noul cadru de cooperare dintre R. Moldova şi UE şi înlocuieşte Acordul de Parteneriat și Cooperare, intrat în vigoare în 1998.

Beneficiile Acordului de Asociere

Potrivit unui studiu independent european, semnarea DCFTA ar aduce Republicii Moldova o creştere a exporturilor cu 16%, o creştere a importurilor cu 8% şi un plus anual la PIB de 5,4%. Concret, printre beneficii s-ar număra:

• eliminarea tarifelor de import – imediat, pe piaţa europeană, gradual, pe piaţa moldovenească, pentru a proteja sectoare economice care trebuie să facă tranziţia la standardele UE

• eliminarea tarifelor de export – Moldova va avea astfel acces total la piaţa UE

• accesul pe piaţa serviciilor din UE pentru furnizorii de servicii moldoveni

• cetăţenii moldoveni îşi vor putea deschide afaceri sau gfiliale direct, pe tot teritoriul UE

• companiile moldoveneşti vor avea acces la pieţele achiziţiilor publice din statele membre

• accesul la produse de mai bună calitate, la preţuri mai mici

• oportunităţi de afaceri multiple

• atragerea de investitori străini

(Citiţi mai mult despre beneficiile acordului pentru cetăţenii moldoveni: Acordul Moldova-UE : 350 de legi de adoptat pentru principalele beneficii: acces pe piața comunitară și asistență financiară)

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: