miercuri

17 aprilie, 2024

5 octombrie, 2021

Plen reunit al Camerei Deputaților și Senatului- începând cu ora 12.00, dezbate și votează moțiunea depusă de PSD împotriva Guvernului Cîțu. În condițiile în care USR și AUR au anunțat că votează această moțiune, Florin Cîțu are mari șanse să se alăture începând de marți, altor 5 premieri – Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Sorin Grindeanu, Viorica Dăncilă și Ludovic Orban – demiși de Parlament în ultimii 30 de ani.

Pentru demiterea guvernului sunt necesare 234 de voturi, iar PSD (157 de parlamentari), USR (80 de parlamentari) și AUR (43 de parlamentari) pot dărâma executivul lui Florin Cîțu cu ușurință, mai ales că pot asigura inclusiv cvorum de ședință.

La votul pe moțiune nu vor participa cei 18 parlamentari ai minorităților naționale. PNL (134 de parlamentari) a decis luni să participe, dar să nu voteze moțiunea. La fel procedează și UDMR (28 de parlamentari).


Florin Cîţu declara luni că toate scenariile sunt pe masă dacă moţiunea de cenzură va trece de Parlament. La nivel de imagine, lPNL încearcă să acrediteze ideea unei Coaliții PSD -USR – AUR și cer ca cele trei partide să vină cu soluții după înlăturarea Guvernului.

„Dacă trece această moţiune, aşa cum v-am am spus, toate scenariile sunt pe masă, orice scenariu este pe masă. Mă voi uita către această nouă coaliţie, condusă de PSD înţeleg, PSD-USR-AUR dacă au un plan, eu sper că nu doar vor să dea jos Guvernul şi după aceea să se uite cum ţara rămâne în haos. Vom vedea ce propunere vine de la această nouă majoritate şi ne vom face şi noi planul în funcţie de aceasta. (…) Eu cred că va fi totuşi o propunere a PSD susţinută de USR şi AUR de premier şi vom vedea”, a anunțat Cîţu, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

USR nu se va alia însă nici cu PSD, nici cu AUR pentru a schimba formula de guvernare în cazul în care moțiunea va fi votată. Formațiunea condusă de Dacian Cioloș a decis continuarea formulei de guvernare cu PNL și UDMR, dar fără Florin Cîțu și fără renegocierea portofoliilor.

Scenariile posibile

În situația în care moțiunea este aprobată, Guvernul câțu este demis și poate asigura interimatul pentru următoarele 45 de zile. Președintele ar urma că convoace consultări la Cotroceni pentru identificarea unei majorități care să formeze noul guvern.


În această ipoteză, cum USR condiționează revenirea în arcul guvernamental în primul rând de schimbarea premierului, PNL trebuie să ia această decizie politică în perioada consultărilor pentru a reveni la guvernare. Cum PNL a ieșit pe locul doi în alegeri, un guvern minoritar PNL – UDMR nu poate fi instalat decât cu acordul PSD.

În situația – teoretic imposibilă – în care moțiunea este respinsă, Florin Cîțu ar trebui să propună președintelui, în următoarele 2 săptămâni, titulari pentru cele 6 poziții guvernamentale părăsite de USR. Instalarea unui guvern minoritar nu poate fi făcută decât cu acceptul și cu susținerea parlamentară a PSD.

Soluția PSD: Anticipate pregătite de un guvern de tehnocrați

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, este de părere că un guvern de tehnocraţi ar trebui numit, cu principala sarcină de a pregăti organizarea de alegeri anticipate.

„Nu avem cu ce propunere de permier să venim la Iohannis. Nu vreau prim ministru. Cred că domnul Rafila este mai potrivit în acest moment. Nu că fugim de guvernare. Considerăm că nu mai poţi, cum arată acum Parlamentul, nu mai reprezintă voinţa românilor Parlamentul. Cu cine să fac Guvern, cu Cîţu, cu Turcan? Facem un guvern de specialişti. Dacă forţele politice ajung la concluzia că trebuiesc alegeri anticipate… Soluţia e guvern de tehnocraţi până la alegerile anticipate”, a declarat Marcel Ciolacu luni seara, la România TV.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

  1. Parlamentarii NU vor vota MOTIUNEA, care ar putea conduce la anticipate, deoarece nu stiu daca vor mai prinde scaunul de AZI!Asa ca MOTIUNEA este o formalitate, pe care insasi Ciulacu stie ca va cadea…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

  1. Parlamentarii NU vor vota MOTIUNEA, care ar putea conduce la anticipate, deoarece nu stiu daca vor mai prinde scaunul de AZI!Asa ca MOTIUNEA este o formalitate, pe care insasi Ciulacu stie ca va cadea…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: