joi

25 aprilie, 2024

18 iunie, 2014

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 98 de voturi ”pentru”, un vot ”împotrivă” şi o abţinere, proiectul de lege care prevede eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie.

Potrivit documentului adoptat, nu beneficiază de pensia de serviciu şi de indemnizaţie judecătorii, procurorii, magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat magistraţilor care, chiar ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de corupţie, asimilată infracţiunilor de corupţie, înainte de eliberarea din funcţie.

Textul elimină şi artificiul la care recurg o serie de magistraţi, care aflând că vor fi cercetaţi cer imediat pensionarea din sistem: “punerea în mişcare a acţiunii penale (…) atrage, de drept, suspendarea cererii de acordare a pensiei de serviciu, sau, după caz, suspendarea plăţii pensiei de serviciu dacă aceasta a fost acordată”


Conform statisticilor oficiale ale Casei Naţionale de Pensii, pensia medie a magistraţilor este de 8.400 lei lunar, cota suportată de sistemul public de pensii fiind de 1.700 lei lunar, restul fiind asigurat de la bugetul de stat.

Privarea magistraţilor corupţi de pensii speciale nu înseamnă că aceştia nu vor beneficia de pensie, ci că vor beneficia de o pensie egală cu cele din sistemul public.

O lege adoptată după 3 ani de insistenţe ale CSM

Consiliul Superior al Magistraturii a încercat, din 2011, să introducă aceste modificări în legislaţie, dar foştii miniştri Cătălin Predoiu şi Mona Pivniceru au ignorat solicitările CSM. În 2013, ministrul Robert Cazanciuc a fost cel care a iniţiat un proiect de modificare a legii statutului judecătorului şi procurorului, pe care guvernul l-a aprobat şi l-a trimis spre adoptare Parlamentului.

Camera Deputaţilor nu a luat în discuţie textul, propunerea fiind adoptată ca efect al trecerii celor 45 de zile în care deputaţii trebuie să se pronunţe asupra unui text de lege.


De la Cameră, proiectul a fost trimis către Senat, pe 22 octombrie 2013.

De menţionat că, în ciuda faptului că ministrul Justiţiei şi CSM au susţinut privarea magistraţilor corupţi de pensii speciale, Asociaţia Magistraţilor din România s-a opus constant acestei modificări legislative.

Senatul este for decizional la acest proiect de lege, care pleacă la promulgat la Preşedintele României.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: