Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, cu 357 de voturi ”pentru”, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă.
UDMR a refuzat votarea acestui proiect, deși cei 30 de parlamentari ai formațiunii au fost prezenți.
Proiectul votat este cel al PSD, la care au fost adăugate amendamente depuse de PNL și USR-PLUS, inclusiv prevederea conform căreia încetează plata celor 825 de pensii încasate în prezent de foștii parlamentari.
Parlamentarii UDMR au refuzat să voteze, întrucât consideră necesară eliminarea sau limitarea tuturor pensiilor speciale. „Toți românii, fără excepție, trebuie să aibă pensie pe baza principiului contributivității”, a declarat Turos Lorand (UDMR), în timpul dezbaterilor.
Dacă nu vor putea fi desființate toate toate pensiile speciale (11 categorii, printre care se numără și cele primite de foștii magistrați și angajați ai MAI, MApN, SRI etc.), a adăugat Turos Lorand, atunci ele ar trebui impozitate cu 99%.
Ludovic Orban, liderul PNL a făcut o scurtă cronologie a acestor pensii, acuzând PSD pentru că a reintrodus pensiile speciale, după ce Guvernul Emil Boc le-a eliminat în 2010:
Suntem azi într-un moment în care Parlamentul are ocazia să reintre în slujba cetățeanului român, are ocazia să arate că cine împarte nu-și face parte și că legile trebuie făcute pentru cetățeni și că nimeni nu trebuie să aibă privilegii, chiar dacă este la decizie.
Să ne aducem aminte cum au apărut pensiile speciale: în 2010, după adoptarea legii pensiilor nu mai existau decât foarte puține pensii speciale.
După 2014, au început să curgă pensiile speciale. A culminat cu nesimțirea ca parlamentarii să-și voteze pensii speciale.
9.500 de oameni au pensii speciale cu o valoare medie de 9.600 de lei
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că România are 4,9 milioane de pensionari cu o pensie medie de 1.500 de lei. De asemenea, 9.500 de oameni au pensii speciale a căror valoare medie este de 9.600 de lei pe lună.
“Pentru majorarea pensiilor, în septembrie anul trecut, efortul bugetar a fost de aproximativ 8 miliarde de lei. Întreg efortul de combatere a pandemiei a fost de aproximativ 16 miliarde de lei. În materie de pensii trebuie să te gândești la întregul tablou bugetar, cât de mult pot crește pensiile și să punem degetul și pe pensiile speciale”, a spus Turcan la Realitatea Plus.
În România există aproximativ 2,7 milioane de pensionari care sunt sub pensia medie din România. “Toată lumea resimte ca o inechitate ce s-a întâmplat în timp prin legi de pensie specială”, a adăugat ministrul.
Cea mai mare indemnizație primită de parlamentari este de aproximativ 12.000 de lei, pentru cel puțin trei mandate în legislativ, și este suplimentară pensiei calculate pe baza contributivității.