joi

28 martie, 2024

7 mai, 2019

Camera Deputaţilor a votat, marţi, pentru numirea lui Gheorghe Stan, actual şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), în funcţia de judecător al CCR, în locul lui Ştefan Minea, al cărui mandat expiră pe 15 iunie. Și Senatul a votat marți pentru numirea fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţia de judecător al CCR. Acesta o va înlocui pe Simona-Maya Teodoroiu la Curtea Constituţională, al cărei mandat expiră tot pe 15 iunie.

Ambii magistrați au fost susținuți de PSD pentru aceste funcții.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor adoptase în cursul dimineții de marți raport favorabil pentru toţi cei trei candidaţi la funcţia de judecător al CCR- Gheorghe Stan, propus de PSD, deputatul Ioan Cupşa, propus de PNL şi avocatul Vlad Ştefan, propus de USR.Opoziția nu a reușit să ajungă la un compromis pentru a susține un singur candidat.


În aceste condiții, Gheorghe Stan a fost ales cu 174 de voturi, Ioan Cupşa a obţinut 63 de voturi „pentru”, iar Vlad Ştefan doar 25 de voturi „pentru”.

Procurorul Gheorghe Stan conduce de la sfârșitul lunii ianuarie Secţia specială pentru investigarea magistraţilor și a fost procuror-adjunct al Inspecţiei Judiciare. Stan a apărat OUG 7, în prima sa declarație de presă în fruntea Secției, spunând că aceasta a fost necesară. El a devenit cunoscut după ce Secția pe care o conduce a deschis un dosar pe numele Laurei Codruţa Kovesi.

Cristian Deliorga este judecător, a fost procuror şi vicepreşedinte al CSM. În trecut a fost cercetat de DNA în dosarul concursurilor fraudate pentru procurori, în care a fost condamnat la doi ani de închisoare fostul procuror general adjunct, Gabriela Ghiță.

În CCR ajunge și Simina Tănăsescu, fost consilier prezidențial, mandatul acesteia fiind semnat luni de președintele Klaus Iohannis. Simina Tănăsescu îl înlocuiește pe Petre Lăzăroiu.


CCR are nouă magistrați: trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de Preşedintele României.

Componenţa Curţii se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din 3 în 3 ani, fiecare dintre autorităţile competente să efectueze numirile desemnând câte un judecător.

Aplicarea acestui sistem de înnoire periodică a fost asigurată, la înfiinţarea Curţii, prin numirea primilor judecători pe durate de 3, 6 şi 9 ani, pentru fiecare din aceste durate fiind desemnat, în mod corespunzător, câte un judecător din fiecare grupă.

Mandatul magistraților CCR este de nouă ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: