Marţi, 10 iunie, parlamentarii vor vota noile conduceri ale unor instituţii importante din România: Banca Naţională a României, Consiliul Concurenţei, Curtea de Conturi, Televiziunea Română şi Radioul Public.
Marţi dimineaţa, comisiile parlamentare de specialitate vor discuta propunerile, iar după-amiaza, plenul Parlamentului va vota nominalizaţii.
Numirile de la BNR, devansate
Mandatele membrilor Consiliului de Administraţie al BNR expiră în octombrie anul acesta, însă premierul Victor Ponta a anunţat că numirea noii conduceri se va desfăşura în luna iunie.
Consiliul are nouă membri, patru executivi şi cinci neexecutivi, cu mandate pe cinci ani. Ei sunt numiți de Parlament, la propunerea comisiilor permanente de specialitate ale celor două Camere, şi au dreptul la oricâte mandate.
Mugur Isărescu, cel mai longeviv şef de instituţie din România şi guvernator din Europa, ocupă această poziţie din septembrie 1990 şi, potrivit asigurărilor date de premier, va obţine luna aceasta al 5-lea mandat.
Întrebat, marţi, dacă alianţa USD, care deţine majoritatea parlamentară, îl va susţine pe actualul guvernator, premierul a răspuns: „Categoric da, aşa vom şi vota”.
La fel de sigur este şi al treilea mandat de prim-viceguvernator al lui Florin Georgescu, considerat cel mai bun finanţist al PSD şi propus din partea acestui partid în Consiliul BNR.
Bogdan Olteanu, nominalizarea liberalilor în 2009, avocat de profesie, riscă să-şi piardă mandatul, după ce PNL a intrat în opoziţie.
Despre şansele lui Bogdan Olteanu de a i se prelungi activitatea la BNR, premierul declara luni: „Asta trebuie să-i întrebaţi pe cei de la PNL, domnia sa e propunerea PNL. Cred că a fost un foarte bun vicepreşedinte, dar nu-i la mine în ogradă, ca să spun aşa”.
Pe de altă parte, surse liberale afirmă că Bogdan Olteanu ar putea primi susținere în continuare.
Un semn serios de întrebare planează, în aceste zile, potrivit unor surse apropiate discuțiilor, asupra mandatului lui Cristian Popa : este posibil ca mandatul să să fie pus cu toată seriozitatea în joc, însă până la finele săptămânii încă se mai negociază.
Candidatul USL la TVR este susţinut şi de USD
În ceea ce priveşte SRTv, Stelian Tănase a fost numit director general interimar al Televiziunii Române, la 20 decembrie 2013, fiind a doua nominalizare făcută de liberali, după ce Rareş Bogdan a fost respins de plen, în cadrul unei dispute survenite în coaliţia de guvernare de atunci, între PNL şi PSD.
Premierul Victor Ponta a anunţat luni că alianţa PSD – UNPR – PC îl susţine în continuare pe Stelian Tănase la conducerea TVR, chiar dacă el a fost propunerea liberalilor.
Consiliul de Administraţie al TVR, care era condus de preşedintele-director general al televiziunii publice Claudiu Săftoiu, a fost demis pe 10 decembrie de Parlament, ca urmare a respingerii raportului de activitate al societăţii pe anul 2012.
12 din cei 13 membri ai CA din TVR au fost votaţi de parlamentari pe 1 aprilie.
Marţi, 10 iunie, plenul celor două camere urmează să-l voteze pe Stelian Tănase, precum şi noul CA al Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), după ce vor avea loc discuţiile în comisiile de cultură ale legislativului.
Televiziunea naţională, care a concediat anul trecut 619 salariaţi, este ameninţată cu insolvenţa, din cauza celor aproximativ 800 de milioane de lei datorii ale instituţiei.
Dupăr restructurarea din ianuarie 2013, peste 300 de concediaţi au dat în judecată TVR, acuzând nereguli ale procedurii de evaluare a calităţilor profesionale.
Tăierile nu au fost suficiente şi Stelian Tănase a anunţat în martie anul acesta un proces de reformarea profundă a instituţiei, ce ar putea dura şi trei ani, dacă va fi numit la conducerea instituţiei: “Sper ca în curând Guvernul să ia măsurile necesare şi să putem trece la această reformă profundă a TVR, de fapt o restructurare de proporţii în aşa fel ca într-un număr de doi ani, poate trei – proiectul meu este până în 2016, să trecem la un format BBC care va însemna de fapt şi crearea unei structuri comune cu radioul public”, a spus Stelian Tănase.
Preşedintele Consiliului Concurenţei candidează pentru un nou mandat
Tot marţi se vor vota şi numirile pentru preşedintele, un vicepreşedinte şi un consilier de la Consiliul Concurenţei.
Mandatele sunt de cinci ani şi pot fi reînnoite o singură dată.
Bogdan Chiriţoiu, căruia i-a expirat mandatul de preşedinte în luna mai a anunţat deja că va candida şi pentru cel de-al doilea permis de lege.
Dosarele au fost depuse deja, iar printre pretendenţii la şefie a apărut şi un fost preşedinte al Consiliului, Gheorghe Oprescu, care a condus instituţia între 2007 şi 2009, iar apoi a apărat Poşta Română într-un litigiu cu instituţia la care doreşte să revină.
Bogdan Chiriţoiu, absolvent al Facultăţii de Medicină şi al Facultăţii Relaţii Internaţionale din cadrul ASE, doctor în economie, a fost consilier al preşedintelui Traian Băsescu, din 2004 şi până la preluarea şefiei Consiliului Concurenţei.
Completarea conducerilor de la Curtea de Conturi şi ASF
De asemenea, parlamentarii îi vor mai vota marţi şi pe cei şase noi consilieri de conturi din Plenul Curţii de Conturi (care are 18 membri), precum şi pe înlocuitorul lui Victor Ciorbea, care a renunţat în aprilie la proaspăta poziţie de membru neexecutiv în Consiliul ASF, preferând-o pe cea de Avocat al Poporului.
Pentru a putea intra în Consiliul ASF, Victor Ciorbea a renunţat la mandatul de senator, iar apoi şi-a dat demisia din PNL, la preluarea demnităţii de Avocat al Poporului.
A fost propus de către PSD, după ruperea USL, liberalii ieşind din sală când plenul Parlamentului a votat Avocatul Poporului.
Instituţia Avocatul Poporului prezintă şi o miză politică uriaşă, întrucât este singura instituţie ce poate ataca la Curtea Constituţională o ordonanţă, simplă sau de urgenţă.
Poziţia de Avocat al Poporului a rămas vacantă în luna decembrie anul trecut, când Crișu Anastasiu a demisionat din motive personale.