marți

16 iulie, 2024

18 iulie, 2012

Plenul Camerei Deputaţilor reunit în şedinţă extraordinară a adoptat, miercuri, proiectul de aprobare a OUG privind funcţionarea Curţii Constituţionale, a informat Agerpres.

Decizia a fost luată cu 159 de voturi „pentru” şi şapte abţineri.

Toate amendamentele democrat-liberalilor la acest proiect de lege au fost respinse de plen.


Votul a fost dat în absenţa deputaţilor PDL, care au părăsit şedinţa în timpul dezbaterilor pe acest proiect de lege.

Înainte de acordarea votului, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a solicitat apel nominal pentru verificarea cvorumului.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a cerut un vot electronic de control în urma căruia a reieşit că în sală sunt prezenţi 158 de deputaţi. Zgonea a precizat că cvorumul de şedinţă este de 155 de deputaţi.

Potrivit raportului întocmit de Comisia juridică asupra proiectului de aprobare a OUG referitor la CCR, hotărârile şi deciziile pe care le ia Parlamentul şi care vizează autonomia Legislativului nu vor mai putea fi supuse controlului Curţii.


Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat marţi legea de aprobare a modificării OUG de funcţionare şi organizare a CCR care prevede că pot fi supuse controlului CCR doar acele hotărâri ale Parlamentului care încalcă norme sau principii constituţionale. Excepţie fac hotărârile care vizează autonomia Parlamentului.

„Am considerat că Parlamentul nu poate fi o anexă a CCR şi autonomia Parlamentului trebuie respectată şi într-o lege care vizează CCR. Tot ce înseamnă hotărâri şi decizii pe care le ia Parlamentul, mai puţin cele care vizează autonomia internă şi cele cu caracter individual. (…) Nu există o lege care să definească autonomia Parlamentului, dar sunt acele hotărâri care vizează reglementări la diverse instituţii sau reglementări, hotărâri care vizează numiri în anumite funcţii acestea ţin de autonomia internă a Parlamentului şi astfel de hotărâri nu trebuie să fie supuse controlului CCR”, a declarat, marţi, vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

Conform acestuia, prin modificarea efectuată s-a stabilit că tot ceea ce înseamnă autonomie internă a Parlamentului să nu fie sub controlul de constituţionalitate a CCR.

„CCR s-a contrazis, a zis într-o lună aşa, în altă lună aşa, de-a lungul timpului”, a explicat social-democratul.

Florin Iordache a afirmat că înlocuirile de preşedinţi ale Camerelor Parlamentului sunt supuse doar controlului legislativului, întrucât acesta este suveran.

„Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaţilor, ale plenului Senatului şi ale hotărârilor celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale, cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât şi a actelor juridice cu caracter individual”, se precizează în articolul adoptat în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Camera Deputaţilor este primul for sesizat cu acest proiect de lege, urmând ca decizia finală să aparţină Senatului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: