duminică

4 iunie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 octombrie, 2022

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, modificarea Codului fiscal în sensul neimpozitării contribuției la Pilonul II de pensii, ci doar a câștigurilor, prevederea urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024, potrivit Agerpres.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal vizează reglementarea valorii venitului impozabil atunci când urmează să se efectueze plăți din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, Pilonul III, precum și segmentul pensiilor ocupaționale din România.

Potrivit proiectului, drepturile privite în conformitate cu prevederile Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii 204/2006 privind pensiile facultative și ale Legii 1/2020 privind pensiile ocupaționale reprezintă venituri din pensii.


Deputații au modificat și prevederile referitoare la stabilirea venitului impozabil lunar din pensii.

Conform actului normativ, venitul impozabil lunar din pensii se stabilește prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei și, după caz, a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit titlului V – contribuții sociale obligatorii.

Pentru sumele primite ca plată unică de către participanții la fondurile de pensii administrate privat și moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii 411/2004, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil.

Pentru sumele primite ca plăți eșalonate în rate de către participanții la fondurile de pensii administrate privat și moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii 411/2004, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.


Pentru sumele primite ca plată unică de către participanții la fondurile de pensii facultative și/sau fondurile de pensii ocupaționale și moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu Legea 204/2006 și Legea 1/2020, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit.

Pentru sumele primite ca plăți eșalonate în rate de către participanții la fondurile de pensii facultative și/sau ocupaționale, precum și de moștenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii 204/2006 și ale Legii 1/2020, venitul impozabil este constituit din sumele care depășesc contribuțiile nete ale participanților, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii, au mai stabilit deputații.

“România a avut trei reforme bune: cota unică, regimul microîntreprinderilor și Pilonul II, trei reforme care au ajutat și ajută în continuare economia. Proiectul încurajează Pilonul II, nu se impozitează contribuția la Pilonul II, doar câștigurile. Dacă vrem să nu mai avem concursuri cu cine crește pensiile mai mult, să nu mai avem pensii dependente de factorul politic, de pixul unui ministru sau președinte de partid, atunci calea, soluția este Pilonul II. Este singurul pilon cu adevărat contributiv. Nu pensiile speciale, nu alte tipuri de sisteme speciale care favorizează pe unii sau alții, ci un sistem la care cu adevărat contribuim, în care toți plătim, toți avem randamente foarte bune”, a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui.

Deputatul PNL Mara Calista a afirmat, la rândul său, că proiectul este unul foarte important.

“Proiectul prevede că, la momentul în care se încheie un contract al unui beneficiar de Pilonul III și Pilonul IV, partea de impozitare, acei 10% pe care statul îi ia, să se refere strict la randament și nu și la contribuțiile pe care fiecare persoană le-a avut în conturile individuale. Aceleași prevederi vor fi aplicabile și Pilonului II”, a explicat Calista.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 82 (al 19-lea, socotindu-se în sens invers) al revistei (exclusiv print) CRONICILE – Curs de Guvernare , sub titlul ”Înapoi, în improvizație”. Din cele 184 de pagini ale acestui

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: