joi

1 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 decembrie, 2019

Camera Deputaţilor- for decizional- a adoptat miercuri proiectul de lege iniţiat de PSD privind dublarea alocaţiilor pentru copii. Începând din 2020, aceste alocații ajung la 300 de lei lunar, pentru copiii între 2 și 18 ani, și la 600 lei lunar, pentru copiii de până în 2 ani și pentru cei născuți cu handicap.

”Deficitul bugetar ar crește 4,1-4,3% din PIB”, a estimat ministrul de Finanțe impactul bugetar al acestei decizii parlamentare. ”Deficitul nu va fi depășit. Trebuie să găsim soluții să rămână în 3,6% din PIB. Eu nu sunt un ministru iresponsabil. Eu nu voi arunca costul deciziilor din Parlament asupra românilor. Soluțiile sunt: ori tăieri de cheltuieli, ori venituri mai mari. Nu vom introduce taxe”, a precizat Florin Cîțu.

După avertismentul vicepremierului Turcan, care a spus că Executivul va adopta Ordonanțe de Urgență în vacanța parlamentară dacă legislativul îi refuză dreptul de a emite ordonanțe, Parlamentul a aprobat în final și legea de abilitare a guvernului de a emite ordonanțe în acea perioadă.


PNL și PSD au purtat miercuri în Parlament mai multe bătălii cu miză bugetară, guvernul reușind doar să amâne pentru anul viitor deznodământul celor mai importante: eliminarea pensiilor speciale, propus de PNL, și scăderea TVA la 16%, propus de PSD, care a dezgropat o inițiativă din 2018 a lui Florin Roman și a altor parlamentari PNL.

Cum 2020 este an cu 2 rânduri de alegeri, foarte probabil proiectul de eliminare a pensiilor speciale va rămâne pus la păstrare în sertare, iar scăderea TVA va devine chiar o tentantă armă electorală.

Soarta incertă a pensiilor speciale are și o parte bună: Comisia pentru muncă votase marți inclusiv eliminarea rentei viagere pentru sportivi şi artişti, drepturi pe care aceștia le vor păstra până când se va vota renunțarea la sistemul pensiilor speciale.

Parlamentul a rezolvat rapid și solicitarea USR de a vota modificarea Legii alegerilor locale în sensul revenirii la scrutinul în două tururi – În momentul în care s-a deschis discuția pe acest subiect, Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, a supus la vot sistarea dezbaterilor. A fost majoritate pentru propunerea lui Ciolacu: 148 de voturi pentru, 40 contra şi 96 de abţineri, iar dezbaterile au fost sistate.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: