Summit-ul climei: Miliardarii Bill Gates, Mark Zuckerberg, Richard Branson și alți antreprenori de elită și-au unit forțele pentru a declanșa o nouă ”revoluție economică” bazată pe energie curată.
”The Breakthrough Energy Coalition”, compusă din peste 25 de investitori din 10 state, a fost lansată la Paris, la reuniunea ONU în care statele par să fi consfințit să respecte reguli clare de combatere a fenomenului încălzirii globale.
Noul grup va investi în principal în susținerea start-up-urilor care concep și utilizează sisteme bazate pe energie curată, din domenii precum producerea și stocarea energiei electrice, transport și agricultură.
Inițiativa a fost anunțată în prima zi a reuniunii COP21 de la Paris, ca o completare a acordului la care au aderat 21 de guverne- inclusiv SUA, Marea Britanie, China, Australia, Germania și Brazilia, care s-au angajat să dubleze finanțările publice alocate inovării în domeniul energiei curate.
”The Breakthrough Energy Coalition” este compusă, printer alții, de co-fondatorul Microsoft Bill Gates, de co-fondatorul și directorul executiv Mark Zuckerberg, de șeful grupului Virgin Richard Branson, de fondatorii LinkedIn, Reid Hoffman, și Amazon, Jeff Bezos.
Bill Gates a anunțat că populația globului va consuma cu 50% mai multă energie în următorii 35 de ani. ”Tehnologiile regenerabile de care dispunem astăzi, precum cele eoliene și solare, au cunoscut o evoluție semnificativă și ar putea fi unele dintre căile unui viitor cu emisii 0 de carbon. Ținând însă cont de dimensiunea schimbărilor de care avem nevoie, trebuie să explorăm căi diverse, inclusive să inventăm noi abordări. De la companiile private așteptăm schimbarea, dezvoltarea de noi tehnologii, dar munca lor se bazează pe un anumit tip de cercetare pe care doar guvernele o pot susține financiar. Guvernele și companiile trebuie să își unească eforturile ca să reușim ce ne propunem azi.” afirmă Bill Gates.
Mark Zuckerberg consideră că lumea avansează mult prea lent către utilizarea exclusivă a energiei regenerabile, iar Richard Branson a afirmat: ”Trebuie să producem din abundență energie curată, regenerabilă, trebuie să gândim deja o nouă generație de energii”.
Grupul nu a anunțat un plafon de investiții, însă a asigurat că își va concentra resursele financiare spre susținerea companiilor din statele care au constituit inițiativa ”Mission Innovation”.
Investițiile guvernamentale în energie curate au totalizat la nivel global, în 2014, 270 de miliarde de dolari.
China a investit cel mai mult în energii regenerabile, 89 miliarde dolari, urmată de Statele Unite, cu 51 miliarde dolari.
Costurile din ce în ce mai reduse ale producerii de energie regenerabilă- energia solară, de exemplu, se produce azi cu 70% mai ieftin decît în 2009- au contribuit la ponderi crescute în utilizarea acestui tip de energie, însă dependent de combustibili fosili trebuie drastic și rapid diminuată pentru a evita schimbări climatice ireversibile.