duminică

14 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 iunie, 2022

Papa Francisc a lansat o nouă serie de lovituri împotriva operațiunilor Rusiei în Ucraina. A condamnat „ferocitatea și cruzimea trupelor rusești” și faptul că invazia a încălcat dreptul unei țări la autodeterminare.

Totuși, „trebuie să nu uităm problemele reale dacă vrem să fie soluționate”, a mai spus suveranul pontif, incluzând industria de armament printre factorii care stimulează războaiele.

„De asemenea, este adevărat că rușii au crezut că totul se va termina într-o săptămână. Au calculat greșit. Au întâlnit un popor curajos, un popor care se luptă să supraviețuiască și care are o istorie de luptător”, a declarat Papa Francisc pentru jurnalul iezuit Civilta Cattolica, citat de Reuters.


Papa a dorit să sublinieze „eroismul emoționant al poporului ucrainean. Avem în fața ochilor noștri o situație de război mondial, interese globale, vânzări de arme și cotropire geopolitică, care martirizează un popor eroic”.

Avertismentul papal

Cu câteva luni înainte ca președintele Vladimir Putin să-și trimită forțele în Ucraina, suveranul pontiful s-a întâlnit cu un șef de stat care și-a exprimat îngrijorarea că NATO „latră la porțile Rusiei” într-un mod care ar putea duce la război – spune acum Papa Francisc.

„Nu vedem întreaga dramă din spatele acestui război, care poate a fost cumva fie provocat, fie nu a fost ne-împiedicat”.

Întrebându-se retoric dacă acestă opinie l-a făcut „pro-Putin”, a spus: „Nu, nu sunt. Ar fi simplist și greșit să spui așa ceva”.


În schimb, Papa Francisc a remarcat folosirea „monstruoasă” de către Rusia a mercenarilor ceceni și sirieni în Ucraina.

Întâlnirea Papa Francisc – Patriarhul Kiril

Papa Francisc încă mai speră să-l întâlnească pe Patriarhul Ortodox Rus, Kiril, la un eveniment inter-religios în Kazahstan, în septembrie. Cei doi trebuia să se întâlnească , în ultimă instanță la Ierusalim în iunie, dar acea călătorie a fost anulată din cauza războiului.

Patriarhul Kiril este un  apropiat de Putin și a sprijinit total războiul Rusiei din Ucraina. Luna trecută Francisc a spus despre Kiril că nu poate deveni „băiatul de altar al lui Putin”, provocând protestul Bisericii Ortodoxe Ruse.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: