marți

26 martie, 2024

17 aprilie, 2022

Ucraina a fost „încercată de violenţa şi distrugerea războiului crud şi lipsit de sens în care a fost târâtă”, a spus Papa Francisc duminică, în faţa a aproximativ 50.000 de oameni din Piaţa Sf. Petru, în mesajul „Urbi et Orbi” (Către cetate şi lume), rostit după săvârșirea Liturghiei de acest „Paşte în război”.

„Ochilor noștri nu le vine să creadă acest Paște în război. Am văzut prea mult sânge, prea multă violență. Și inimile noastre s-au umplut de frică și de angoasă, ca și ale multora dintre frații și surorile noastre obligați să se ferească de bombardamente”, a spus Papa Francisc, citat de Reuters.

Papa Francisc a Papa a amintit de numeroasele victime ucrainene, de milioanele de refugiaţi strămutaţi, de familiile dezbinate și de „bătrânii care au rămas singuri, de vieţile distruse şi de oraşele devastate”.


A fost pentru prima dată din 2019, când a fost primul Paște după calendarul catolic a fost celebrat în public.  

„Să nu ne obișnuim cu războiul”

„Vă rog, să nu ne obișnuim cu războiul!” a spus Papa Francisc„Să ne angajăm cu toții să implorăm pacea, de pe balcoanele noastre și pe străzile noastre! Fie ca liderii națiunilor să audă pledoaria oamenilor pentru pace.”

„Îmi țin în inimă toate numeroasele victime ucrainene, milioanele de refugiați și persoane strămutate în interior, familiile divizate, bătrânii lăsați singuri, viețile rupte și orașele distruse”, a mai spus liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din lumea întreagă.

Papa a cerut reconciliere între israelieni și palestinieni și între poporul din Liban, Siria, Irak, Libia, Myanmar și Republica Democrată Congo, pe care urmează să o viziteze în iulie.


Deși ar fi trebuit să ieşim împreună, mână în mână, după pandemie, totuşi, „demonstrăm că încă mai avem spiritul lui Cain în noi, care îl priveşte pe Abel nu ca pe un frate, ci ca pe un rival. (…) Gândiți-vă cum să scăpați” de acest spirit, a mai spus Papa, potrivit EFE citată de News.ro.

El a mai cerut liderilor lumii „să asculte acea întrebare tulburătoare pe care oamenii de ştiinţă şi-au pus-o acum aproape şaizeci de ani: vom pune capăt rasei umane sau ar trebui ca umanitatea să renunţe la război?”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: