luni

22 aprilie, 2024

30 aprilie, 2017

Suveranul pontif Francisc a lansat sâmbătă un nou apel împotriva extremismului, în timpul mesei oficiate în aer liber, în faţa a aproape 25.000 de credincioşi, pe un stadion din Cairo, relatează DPA şi AFP, citate de Agerpres.

Adevărata credinţă ne face mai caritabili, mai miloşi, mai cinstiţi şi mai umani. Credinţa adevărată ne face să protejăm drepturile altora cu acelaşi zel şi entuziasm cu care le protejăm pe ale noastre”, a spus papa Francisc .

Mesa a fost transmisă în direct la televiziunea egipteană, semn al faptului că vizita papală a fost percepută la nivel oficial ca foarte importantă.


Venirea papei în Egipt, la nici trei săptămâni după dublul atentat sinucigaş comis de Florii şi soldat cu 45 de morţi în două biserici copte ortodoxe din nordul Egiptului, are un puternic caracter simbolic pentru creştinii din această ţară. Și nu numai pentru ei.

Aflat în centrul unui dispozitiv de securitate draconic în întreaga capitală, Francisc şi-a făcut intrarea pe stadion surâzător. Papa a coborât din vehicul pentru a saluta un mic grup de copii îmbrăcaţi în ţinute aurii inspirate din cele ale Egiptului antic.

Credincioşii au ajuns cu mai multe autobuze pe stadionul militar cu o capacitate de 30.000 de locuri pe care s-a desfăşurat slujba, trecând prin mai multe baraje de poliţie. Stadionul armatei a fost survolat de la primele ore ale dimineţii de mai multe elicoptere.

Adunarea şi-a propus să aducă în faţa papei credincioşii din toate riturile creştine ale ţării, din bisericile coptă, armeană, maronită şi melkită, cu o liturghie oficiată în arabă şi latină.


În prima zi a vizitei sale la Cairo, vineri, suveranul pontif a abordat mai multe subiecte cu o rezonanţă specială în Orientul Mijlociu, precum proliferarea armelor sau „populismele demagogice”, care „nu ajută la consolidarea păcii şi a stabilităţii”.

Vineri seară, papa Francisc, apărător fervent al ecumenismului, a avut o întâlnire privată cu patriarhul copt ortodox al Egiptului, Tawadros al II-lea.

Cei doi înalți prelați, unul în alb şi celălalt în negru, s-au rugat împreună în biserica coptă Sfinţii Petru şi Pavel, unde în decembrie un atentat s-a soldat cu 29 de victime, în plin centrul capitalei Cairo.

Cu acest prilej cei doi s-au recules împreună în faţa portretelor victimelor, în special femei. S-a semnat şi o declaraţie comună, reafirmându-se legăturile de „fraternitate şi prietenie” şi moştenirea comună a bisericilor catolicăși ortodoxă, în pofida separării.

„Luptăm pentru serenitate şi concordie prin intermediul unei coabitări paşnice între creştini şi musulmani”, se menţionează în acest text.

„Toţi membrii societăţii au dreptul şi datoria să participe din plin la viaţa naţiunii, bucurându-se din plin şi în mod egal de dreptul lor de cetăţeni, colaborând pentru construirea societăţii lor”, se mai menţionează în declaraţie.

Egiptul are cea mai mare comunitate creştină din Orientul Mijlociu. Jihadiştii au jurat să-şi înmulţească atacurile asupra copţilor. Circa 10% din cele 92 de milioane de egipteni sunt copți.

Vizita papei Francisc intervine la 17 ani după cea a lui Ioan Paul al II-lea, cel dintâi papă venit în Egipt în epoca modernă.

Prima zi a vizitei suveranului pontif în Egipt a fost plasată sub semnul dialogului interreligios cu marele imam sunit Al-Azhar Ahmed Al-Tayeb.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: