Panouri fotovoltaice durată de viață. Panourile fotovoltaice au o durată de viață foarte lungă. În ciuda acestui fapt, ele nu sunt veșnice, așa că dacă decideți să vă instalați un sistem fotovoltaic pe locuință este indicat să vă documentați înainte ca să știți la ce să vă așteptați.
Ce durată de viață au panourile solare
Potrivit Departamentului de Energie al Statelor Unite, durata de viață operațională a unui panou fotovoltaic în acest moment este de aproximativ 30-35 de ani, însă unele pot produce energie chiar mai mult timp.
Astfel, cele mai recente panouri solare de pe piață au o durată de viață estimată la 40-50 de ani, iar producătorii lor oferă garanții pentru cel puțin jumătate din această durată, notează publicația renewableenergyhub.co.uk.
Aceste garanții se aplică și asupra nivelului de performanță al panourilor solare pe parcursul primei jumătăți a vieții lor. Deși panourile fotovoltaice pot să funcționeze chiar și peste 40 de ani, e important de menționat că nivelul de performanță va scădea ușor în timp. Însă majoritatea garanțiilor vor specifica faptul că performanța nu va scădea sub 80% înainte de expirarea garanției.
După cum arată sursa citată, durata de viață de 40-50 de ani este valabilă atât pentru panouri solare monocristaline, cât și pentru cele policristaline.
Panouri fotovoltaice durată de viață – scăderea capacității de producție
Potrivit furnizorului de energie electrică Restart Energy, studiile de specialitate au arătat că durata de viață a panourilor solare este de aproximativ 30 de ani înainte de scoaterea din uz. În tot acest timp, poate apărea o scădere cu 20% a capacității de producție: în primii 10 – 12 ani, scăderea maximă a eficienței este de 10%, și de 20% până la 25 de ani.
78% dintre sistemele fotovoltaice testate au avut o rată de degradare mai mică de 1% pe an, astfel că după 25 de ani de utilizare, aproximativ 4 din 5 panouri solare încă funcționează la o eficiență de 75% sau mai mult, mai notează compania.
Panouri fotovoltaice durată de viață – invertorul
Potrivit Lumio Energy, o firmă care se ocupă de instalarea panourilor fotovoltaice și a eolienelor, panourile fotovolatice sunt extrem de durabile, având o durată medie de viață de circa 25-30 de ani.
Important este și invertorul, care este un dispozitiv ce transformă curentul electric continuu produs de panourile fotovoltaice în curent alternativ utilizabil. În timp ce panourile solare pot dura între 25 și 30 de ani sau chiar mai mult, invertoarele au o durată de viață mai scurtă, notează publicația pv-magazine.com.
Invertoarele se defectează adesea din cauza uzurii componentelor și a deteriorării condensatoarelor electrice din interior. După cum arată sursa citată, invetoarele tipice au o durată de viață de circa 10-15 ani, așa că ele vor trebui înlocuite la un moment dat pe perioada de utilizare a panourilor. Multe invertoare de pe piață au garanții standard de la 5 la 10 ani, iar unii producatori oferă opțiunea extinderii acestora până la 20 de ani.
De ce se degradează panourile fotovoltaice
Panourile fotovoltaice amplasate în regiuni cu o climă extremă au prezentat rate de degradare mai mari. De pildă, în zonele cu climă foarte rece, panourile solare ce au fost supuse unor căderi abundente de zăpadă și vântului puternic au fost mai afectate.
Pe de altă parte, panourile fotovoltaice din regiunile deșertice au prezentat scăderi mari ale producției în timp (aproape 1% pe an) din cauza nivelului ridicat de expunere la raze ultraviolete. Această scădere este mare prin comparație cu cea din regiunile cu climă moderată (în aceste zone, scăderea poate să fie de 0,2% pe an), mai notează renewableenergyhub.co.uk.
Panouri fotovoltaice durată de viață – reducerea eficienței
În ceea ce privește piața din România, aici veți găsi în mod frecvent panouri fotovoltaice pentru care producătorul oferă de la 10 la 25 de ani de garanție pentru producția de energie electrică. În ceea ce privește degradarea panourilor, unii producători oferă, de pildă, garanția unei degradări de maximum 2% din putere în primul an, iar din anul al doilea până în anul 25, 0,55% pe an, ceea ce se traduce într-o scădere a capacității de producție de maximum 15% în 25 de ani.
Un panou solar cu o rată de degradare mai mică va produce mai multă energie pe parcursul vieții sale (cu cât rata de degradare este mai mică, cu atât panoul solar este mai bun), se arată pe site-ul Lumio Energy.
Panouri fotovoltaice durată de viață – mentenanța
De asemenea, panourile fotovoltaice se pot degrada mai rapid dacă nu sunt îngrijite corespunzător (de exemplu, dacă nu sunt curățate la timp de murdărie). Aici puteți citi un articol detaliat despre mentenanța panourilor fotovoltaice.
O altă explicație pentru degradarea capacității de producție a panourilor solare constă în reducerea naturală a potențialului chimic al panourilor, mai notează Lumio Energy. Rata de degradare a panourilor solare depinde și de marca acestora, în sensul că panourile de calitate superioară vor avea o rată de degradare mai mică.
Compania citează și un studiu realizat de Laboratorul Național pentru Energie Regenerabilă (NREL) din SUA, potrivit căruia, în medie, un panou solar își pierde aproximativ 0,8% din puterea sa în fiecare an. Însă există producători de top care oferă o durată de viață utilă de 30 de ani pentru panourile solare produse, cu rate de degradare de doar 0,5% pe an.
Foto: to _leoneil / fietzfotos / pixabay.com
Dacă acest articol despre panouri fotovoltaice durată de viață vi s-a părut util, v-ar putea interesa și:
Panouri fotovoltaice mentenanță. Ghid cu prețuri și servicii incluse
Panouri fotovoltaice păreri. Preț, amortizare, durată de viață
Cât costă panourile fotovoltaice. Ghid cu 7 exemple
Panouri fotovoltaice 5 kW preț. Kit, montaj, dosar de prosumator
Cât de eficiente sunt panourile fotovoltaice. Ghid cu exemple
Panouri fotovoltaice Casa Verde 2024. Când începe noua sesiune
Cum îți pui panouri fotovoltaice. Primești 4.000 de euro de la stat