miercuri

19 ianuarie, 2022

Pandora Papers dezvăluie intermediarii financiari ai lui Vladimir Putin

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

4 octombrie, 2021

Milioanele de documente puse la dispoziția Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ) arată tranzacții secrete și proprietăți ascunse în paradisuri fiscale de către apropiați ai președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Între aceștia, arată The Guardian, se află cel mai bun prieten din copilărie al președintelui rus, Petr Kolbin, pe care adversarii politici l-au supranumit “Portofelul lui Putin”. Documentele mai dezvăluie și o veche relație romantică a liderului de la Kremlin, o femeie foarte activă în tranzacții offshore.

Misterioasa cumpărătoare a unui apartament din Monaco. Traseul tranzacției

În septembrie 2003 a avut loc o tranzacție secretă la Monaco, un paradis fiscal în care bogații lumii își mută adesea averile din țările de origine. Prin acesta s-a achiziționat un apartament luxos la etajul patru al unui bloc din apropierea cazinoului Monte Carlo, de la care se puteau zări cu ușurință iahturile de lux ale miliardarilor parcate în portul din Monaco.


Prețul achiziției a fost de 3,6 milioane de euro, iar noul cumpărător a obținut două locuri de parcare, un garaj pentru depozitarea lucrurilor și accesul la o piscină exclusivistă aflată în complexul Monte Carlo Star.

Identitatea cumpărătorului apartamentului a fost un mister. „Cumpărătorul” oficial a fost o companie offshore înregistrată în Insulele Virgine Britanice, Brockville Development Ltd. Aceasta era la rândul său deținută de alte două companii înregistrate în Panama: Sefton Securities și Radnor Investments SA. Schema de achiziție e asemănătoare unei păpuși Matrioșka, unde beneficiarul final e ascuns sub mai multe „straturi”.

Potrivit documentelor dezvăluite de Pandora Papers, cumpărătorul apartamentului luxos era o anume Svetlana Krivonogîh, o femeie în vârstă de 28 de ani.

Conform scurgerii de date, Svetlana Krivonogîh a crescut într-un apartament comun din Sankt Petersburg, împărțind baia și bucătăria cu alte cinci familii. După ce a împlinit 18 ani, a lucrat câțiva ani ca femeie de serviciu la un magazin de cartier. În câțiva ani, însă, pe la sfârșitul anilor ‘90, Krivonogîh a devenit extrem de bogată.


A achiziționat un apartament într-un complex de lux din Sankt Petersburg, mai multe proprietăți la Moscova, un iaht și alte bunuri, în valoare totală de aproximativ 100 de milioane de dolari.

Iubirile tânărului Vladimir

The Guardian scrie că omul din spatele succesului financiar al Svetlanei Krivonogikh nu este nimeni altcineva decât Vladimir Putin.

În 2020, site-ul de investigații Proekt, una dintre puținele publicații jurnalistice independente rusești din Rusia, susținea că Svetlana Krivonogîh a legat o prietenie cu Vladimir Putin pe vremea când actualul șef al Kremlinului era viceprimar la Sankt Petersburg, devenindu-i chiar iubită acestuia din urmă. 

Indiferent de natura exactă a relației lor, Vladimir Putin și Svetlana Krivonogikh par să fi fost apropiați. Puținele dovezi publice indică faptul că au călătorit împreună în același avion de câteva ori, în anii ‘90, înainte ca Putin să devină, în 1998, șeful agenției de spionaj FSB, apoi prim-ministru, iar în 2000, președinte și succesor al lui Boris Elțîn.

Trei ani mai târziu, în martie 2003, Krivonogîh a născut o fiică, pe nume Luiza, despre care jurnaliștii de la Proekt au susținut că este fiica lui Vladimir Putin.

De altfel, ziarișii publicației ruse au urmărit activitatea tinerei pe rețelele sociale și au descoperit că aceasta a participat la multe petreceri private alături de prieteni care provin din familii influente din Rusia. De asemenea, aceasta a fost surprinsă și făcând excursii cu avioane private. Jurnaliștii publicației Proekt au încercat să-i scrie Luizei și să o întrebe dacă are vreo legătură cu Vladimir Putin, însă tânăra și mama sa au evitat să răspundă întrebărilor.

Povestea dintre Vladimir Putin și Svetlana Krivonogîh nu se referă doar la o presupusă poveste de dragoste care a apărut cu ceva timp în urmă. În joc sunt bani mulți, iar potrivit documentelor Pandora, unii dintre apropiații președintelui rus au folosit Monaco ca centru discret pentru afacerile lor financiare.

Influența rusă în Monaco

Firma de contabilitate Moores Rowland, care își are sediul pe Rue de Lilas din Monaco, este conectată la o rețea de cabinete de avocatură și furnizori de servicii offshore din întreaga lume. Firma are un director general de origine britanică, Eamonn McGregor. Documentele Pandora arată că McGregor a înființat Brockville Development Ltd, compania înregistrată în Insulele Virgine Britanice. 

Pandora Papers dezvăluie unii dintre clienții bogați din Monaco ai lui McGregor. Printre aceștia se află Ghenadi Timcenko, un birocrat sovietic cu mare influență, cu o avere estimată la 22 miliarde de dolari. McGregor s-a îngrijit de bunurile de familie, printre care un iaht și mai multe avioane, și afacerile acestuia timp de 20 de ani. 

Timcenko și Putin sunt prieteni de la începutul anilor ‘90, când primul era comerciant de petrol la Sankt Petersburg și cel de-al doilea un politician în ascensiune. În 1991, pe când Putin era șeful comitetului pentru relații externe al orașului, acesta i-a acordat lui Timcenko o licență de export de petrol.

Ulterior, Timcenko a fondat compania Gunvor, o companie elvețiană care exportă petrol rusesc și care a ajuns să valoreze câteva miliarde de dolari. În 2007, politologul rus Stanislav Belkovski a pretins că Putin a fost beneficiarul activităților companiei Gunvor, însă compania lui Timcenko a dezmințit această informație, negând că ar fi avut vreo legătură cu liderul de la Kremlin.

De altfel, Vladimir Putin a spus că ascensiunea lui Timcenko „s-a realizat fără participarea mea”. În 2014, administrația Obama a impus sancțiuni pentru Timchenko și alți câțiva influenți oameni de afaceri din Rusia. Toți au acționat în numele lui Vladimir Putin, a afirmat fostul lider de la Casa Albă, care l-a descris pe Timcenko drept un „înalt oficial al guvernului rus”. Departamentul trezoreriei SUA a declarat că „activitățile lui Timchenko în sectorul energetic au fost legate în mod direct de Vladimir Putin.

“Portofelul lui Putin”

În vara anului 1954, o familie din Leningrad a închiriat o cameră în satul Imenitsy, nu departe de Estonia, de la un rus pe nume Viktor Kolbin. Familia respectivă era familia lui Vladimir Putin.

Fiul lui Viktor Kolbin, Petr, și tânărul Vladimir, băiatul familiei Putin, s-au împrietenit. În 1969, când Petr avea 17 ani și Vladimir 16, cei doi adolescenți au plecat la discotecă în satul vecin. Potrivit lui Viktor Kolbin, care a dat un interviu mai amplu în 2002 ziarului Pravda Severa, cei doi tineri s-au certat cu niște băieți și s-au întors acasă cu vânătăi și buzele crăpate. Acela pare să fi fost momentul care l-a ambiționat pe tânărul Vladimir Putin să învețe judo. 

Viața celor doi bărbați a rămas mereu legată. Kolbin a început să lucreze într-o măcelărie, dar Putin, chiar dacă se afla în plină ascensiune politică, nu a uitat niciodată de prietenul său. La scurt timp după preluarea puterii, președintele i-a trimis lui Viktor, tatăl lui Petr, o scrisoare prin care îl felicita de ziua sa. În același interviu din 2002, Viktor Kolbin a spus că fiul său este în legătură cu Vladimir Putin.

În 2001, viața lui Petr Kolbin a început să prospere și a înființa mai multe companii. Una dintre acestea a furnizat echipamente către Gazprom, iar alta, Surguteks, a devenit principalul exportator pentru Surgutneftegas, a patra cea mai mare companie petrolieră din Rusia. Kolbin s-a alăturat lui Timchenko ca partener în diferite proiecte, inclusiv IPP și Gunvor, unde a achiziționat o participație de 10%.

Pandora Papers indică faptul că Moores Rowland l-a consultat pe Kolbin înainte ca acesta să deschidă un cont bancar în 2002 la banca elvețiană Vontobel din Zurich. Contul a fost înregistrat pe numele unei companii offshore din Panama, Insize Industries SA. O săptămână mai târziu, Dmitri Gorelov, un ofițer KGB care îl cunoștea pe Vladimir Putin din anii ‘80, a devenit al doilea beneficiar al contului. În 2006, Kolbin și Gorelov au deschis un al doilea cont la HSBC Singapore.

În acte, averea lui Kolbin a a ajuns în cele din urmă la 550 de milioane de dolari. Dar erau acești bani de fapt ai lui? Potrivit jurnalistului rus Roman Șleinov, care în 2012 a vorbit cu Kolbin, prietenul lui Putin a dus o viață modestă. „Era un tip obișnuit din Sankt Petersburg. Conducea o mașină Toyota și zbura cu companii aeriene low-cost. Avea un câine mic și el însuși mi-a spus că nu este un om de afaceri”, a mai declarat Șleinov, care a adăugat că Petr Kolbin purta întotdeauna cu el un telefon pe care primea apeluri de la înalți oficiali ruși.

În spațiul public, legătura directă dintre familia lui Kolbin și familia lui Putin a apărut în 2016, când postul TV Rain a mers în satul din regiunea Leningrad al lui Kolbin și a vorbit cu localnicii. Petr Kolbin a murit în 2018.

Bogății ascunse vederii

În 2006, Putin a fost surprins în stațiunea sa preferată de schi, Igora, care nu este foarte departe de Sankt Petersburg, acolo unde liderul de la Moscova cercul său și-au construit case confortabile.

Conform documentelor Pandora, un cetățean rus numit Iuri Kovalciuk ar fi un alt magnat ale cărui afaceri sunt legate de Vladimir Putin. Acesta este cel mai mare acționar al Bank Rossiya, o bancă din Sankt Petersburg înființată în 1990 cu fonduri ale partidului comunist. Când Vladimir Putin a devenit președinte, capitalul său a crescut, miliardele de dolari intrând în conturile sale. Casa Albă a susținut că Kovalciuk este „bancherul personal” al lui Putin.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Printre celelalte active ale lui Kovalciuk se numără stațiunea Igora, care aparține unei companii numite Ozon LLC. Kovalciuk are o cotă de 25% din companie. Restul de 75% este deținut de Lowbrook Trading, o firmă înregistrată în Cipru. În 2016, documentele investigației Panama Papers au evidențiat că între 2009 și 2011, Ozon LLC a primit 8 milioane de lire sterline din trei împrumuturi negarantate. Banii au venit de la o altă companie offshore, Sandalwood Continental, care era legată de un alt prieten vechi al lui Putin, violoncelistul Serghei Roldughin.

În 2020, jurnaliștii publicației Proekt au identificat-o pe Svetlana Krivonogîh drept celălalt proprietar ascuns al stațiunii Igora. Jurnaliștii susțineau că există puține îndoieli că lui Putin nu îi place stațiunea. Potrivit Reuters, a fost locul în care, în 2013, fiica sa Katerina, a făcut nunta cu Chiril Șamalov, fiul unui alt vechi prieten al lui Putin, Nikolai Șamalov. De altfel, Șamalov este acționar al Bank Rossiya. Totodată, în Pandora Papers este evidențiat faptul că până în 2007, compania Svetlanei Krivonogîh a deținut 3,6% din Bank Rossiya.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

rrr