vineri

29 martie, 2024

24 iunie, 2020

Statisticile indică „intensificarea deficitului balanței comerciale cu pepeni în ultimii ani, spre un nivel record de 15,3 milioane de euro în 2019”, spune un raport al Băncii Transilvania (BT).

Una dintre cauze este randamentul scăzut al producției.

„Randamentul la hectar (al producției de pepeni) se poziționează la niveluri inferioare celor medii din Uniunea Europeană, cu aproximativ 40% la pepene galben și cu circa 30% la pepenele verde”, spune raportul citat.


Pe de altă parte, cererea internă este „peste potențial în 2017 și 2018”, iar „decelerarea componentei structurale (a producţiei) spre cel mai redus nivel din 1992”.

Raportul nu defineşte explicit „potenţialul”. Statisticile spun că producţia de pepeni a fost mai mare decât consumul, cel puţin în 2018:

  • consumul intern a consemnat un avans anual de 5%, până la 480.000 tone, cel mai ridicat nivel din 2013.
  • producția internă a crescut cu 5.5% an/an, până la 580.000 tone (nivelul maxim din 2013), „în contextul semnalelor de revigorare din sfera consumului”.

Pe de altă parte, pepenii din import fură startul faţă de ptoducția internă, care ajunge pe piață mai târziu și, în plus, importurile au prețuri mai competitive, în condițiile tendinței generale de scumpire.


Prețurile la pepeni au înregistrat o tendință ascendentă în România, fiind „mult peste cele înregistrare în țările din regiune la pepenele verde: 29 euro pe 100 kg pe plan intern, comparativ cu aproximativ 14 euro pe 100 kg în Bulgaria și Ungaria”.

„Creșterea cererii interne de pepeni a fost determinată de majorarea consumului de pepeni pe locuitor, aspect care a contrabalansat tendința de scădere a populației”, spune raportul citat.

Consumul de pepeni pe locuitor a crescut cu 5,6% an/an, până la 24,6 kg în 2018, cel mai ridicat nivel din 2013, „evoluție susținută de majorarea veniturilor populației. Cu toate acestea, componenta structurală a consumului de pepeni pe locuitor se poziționează la o distanță de 10% de nivelul maxim istoric înregistrat în 2004”.

Astfel că nu a fost suficientă majorarea producției la hectar cu 11,6% an/an, până la 26,4 tone în 2018 (nivel maxim istoric).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: