România – locul 7 în UE la ponderea energiei electrice din surse regenerabile, dar în regres pe ultimii patru ani

România s-a situat în 2019 pe locul 7 în UE la ponderea energiei electrice obținute din surse regenerabile, potrivit datelor publicate de Eurostat, înaintea Germaniei… Mai mult›
10.01.2021
Cifra de afaceri din comerț: +2,1% pe primele 11 luni din 2020, prin revenirea vânzărilor de produse nealimentare

Comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a înregistrat o creștere de 2% în volum brut a cifrei de afaceri cumulat pe primele unsprezece luni… Mai mult›
07.01.2021
Matematica pandemiei: Costul sănătății vs. costul bolii. Studiu de caz – SUA în criza Covid-19

Costurile financiare cumulate ale pandemiei de COVID-19 asupra Statelor Unite, estimare care a ținut cont de pierderile economice, dar și de cele survenite ca urmare… Mai mult›
07.01.2021
O stafie plutește peste Câmpia Română: Canalul de irigatii Siret-Bărăgan. Despăgubirile pentru secetă sunt de 5 ori mai mari decât alocările pentru irigații

Mult visatul canal de irigații Siret – Bărăgan, care ar trebui să aducă apă pentru mai mult de jumătate de milion de hectare din Câmpia… Mai mult›
06.01.2021
Până și la pepeni avem deficit comercial: Record de peste 15 mil. euro în 2019
de Adrian N Ionescu , 24.6.2020
Statisticile indică „intensificarea deficitului balanței comerciale cu pepeni în ultimii ani, spre un nivel record de 15,3 milioane de euro în 2019”, spune un raport al Băncii Transilvania (BT).
Una dintre cauze este randamentul scăzut al producției.
„Randamentul la hectar (al producției de pepeni) se poziționează la niveluri inferioare celor medii din Uniunea Europeană, cu aproximativ 40% la pepene galben și cu circa 30% la pepenele verde”, spune raportul citat.
Pe de altă parte, cererea internă este „peste potențial în 2017 și 2018”, iar „decelerarea componentei structurale (a producţiei) spre cel mai redus nivel din 1992”.
Raportul nu defineşte explicit „potenţialul”. Statisticile spun că producţia de pepeni a fost mai mare decât consumul, cel puţin în 2018:
- consumul intern a consemnat un avans anual de 5%, până la 480.000 tone, cel mai ridicat nivel din 2013.
- producția internă a crescut cu 5.5% an/an, până la 580.000 tone (nivelul maxim din 2013), „în contextul semnalelor de revigorare din sfera consumului”.
Pe de altă parte, pepenii din import fură startul faţă de ptoducția internă, care ajunge pe piață mai târziu și, în plus, importurile au prețuri mai competitive, în condițiile tendinței generale de scumpire.
Prețurile la pepeni au înregistrat o tendință ascendentă în România, fiind „mult peste cele înregistrare în țările din regiune la pepenele verde: 29 euro pe 100 kg pe plan intern, comparativ cu aproximativ 14 euro pe 100 kg în Bulgaria și Ungaria”.
„Creșterea cererii interne de pepeni a fost determinată de majorarea consumului de pepeni pe locuitor, aspect care a contrabalansat tendința de scădere a populației”, spune raportul citat.
Consumul de pepeni pe locuitor a crescut cu 5,6% an/an, până la 24,6 kg în 2018, cel mai ridicat nivel din 2013, „evoluție susținută de majorarea veniturilor populației. Cu toate acestea, componenta structurală a consumului de pepeni pe locuitor se poziționează la o distanță de 10% de nivelul maxim istoric înregistrat în 2004”.
Astfel că nu a fost suficientă majorarea producției la hectar cu 11,6% an/an, până la 26,4 tone în 2018 (nivel maxim istoric).