vineri

19 aprilie, 2024

2 mai, 2022

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să propună interzicerea petrolului rusesc până la sfârșitul anului, surse Politico afirmând că anunțul va fi făcut marți, la timp pentru a fi discutată în reuniunea Coreper de miercuri a ambasadorilor UE.

Pachetul complet de sancțiuni împotriva Rusiei, al șaselea de la începutul războiului din Ucraina, ar include și sancțiuni pentru noi persoane și companii, între care mai multe bănci rusești, printre care și Sberbank.

Comisia va acorda un tratament preferențial pentru Ungaria și Slovacia, țări care ar putea beneficia de măsuri tranzitorii mai îndelungate sau, eventual, excepții. Comisia are în vedere dependența aceste două țări pe petrolul rusesc și dificultățile cu care se confruntă în găsirea de surse alternative de aprovizionare.


Aceasta este cea mai bună șansă a Bruxelles-ului de a evita un veto din partea acelor țări. Premierul Viktor Orbán, în special, a avertizat că va respinge orice sancțiuni energetice împotriva Rusiei.

În discuțiile cu omologii UE, Ungaria a subliniat însă că preocupările sale sunt economice, nu politice, ceea ce a deschis calea unui compromis politic pentru a aborda aceste preocupări.

De ce sunt greu de adoptat sancțiunile pe energie

Primele cinci runde de sancțiuni ale UE au presupus măsuri care au fost mai ușor de acceptat de către țările membre, dar ceea ce a mai rămas acum de făcut va afecta inevitabil economiile statelor membre, ceea ce nu este atât de simplu de acceptat.

În încercarea de a ieși din galeria celor care ezită să sancționeze Rusia, Germania a semnalat săptămâna trecută că va fi pregătită să pună capăt importurilor de petrol din Rusia înainte de sfârșitul anului, dar se opune în continuare unui embargou pe gaze.


Nici alte țări nu sunt încântate de perspectiva blocării gazelor din Rusia, care ar genera creșteri suplimentare de prețuri. Italia și Grecia, de exemplu, au propus în schimb plafonarea prețului la gaze.

Unele țări din Europa Centrală și de Est au anunțat că au nevoie de timp pentru a-și adapta lanțurile de aprovizionare.

Statele UE au discutat săptămâni întregi cu Bruxelles și Washington – fără a găsi soluții – cum să atenueze efectele secundare ale interdicției asupra energiei din Rusia.

Europa este preocupată de consecințele economice, dar inclusiv de posibile tulburări sociale, care ar putea submina în cele din urmă sprijinul public pentru sancțiuni.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: