joi

2 mai, 2024

3 mai, 2023

Comisia Europeană a aprobat miercuri proiectul cu noile măsuri împotriva corupției, un set ce impune armonizarea modului în care sunt definite infracțiunile de corupție și sancțiunile aplicate acestora în întreaga Uniune. De asemenea, pachetul conține o propunere, preluată de la Înaltul Reprezentant, ce va permite sancționarea actelor grave de corupție din afara UE, indiferent unde au loc.

Conform noilor reglementări, toate infracțiunile prevăzute de Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției trebuie să fie obligatorii și să vizeze atât corupția din sectorul public, cât și pe cea din privat, menționează un comunicat al Comisei.

Aceste noi măsuri pun un accent puternic pe prevenire și pe crearea unei culturi a integrității, în care corupția nu este tolerată și, în același timp, consolidează instrumentele de aplicare, precizează executivul UE.

Elementele cheie ale noilor măsuri:


I. O rețea UE împotriva corupției, ce reunește instituțiile de aplicare a legii, autorități publice, practicieni, societatea civilă și alte părți interesate.

  • Ea va acționa ca un catalizator pentru prevenirea corupției în UE și va dezvolta cele mai bune practici și orientări practice.
  • Va sprijini Comisia să cartografieze zonele comune în care riscurile de corupție sunt mari în Uniune.
  • Activitatea rețelei va contribui la o strategie anticorupție a UE, ce va fi dezvoltată în consultare cu Parlamentul European și Consiliul, pentru a maximiza impactul și coerența acțiunilor UE.

II. Reguli mai stricte pentru combaterea corupției

Comisia propune o nouă directivă privind combaterea corupției și modernizează cadrul legal actual anticorupție al UE prin:

a) Prevenirea corupției și construirea unei culturi a integrității.


Creșterea conștientizării corupției, prin desfășurarea de campanii de informare și conștientizare, programe de cercetare și educație pentru a reduce riscurile și infracțiunile de corupție.

  • Asigurarea faptului că sectorul public este tras la răspundere, prin impunerea obligației de a adopta norme eficiente privind accesul deschis la informațiile de interes public, dezvăluirea și gestionarea conflictelor de interese în sectorul public, divulgarea și verificarea activelor funcționarilor publici și reglementarea interacțiunii dintre sectorul privat și cel public.
  • Înființarea de organe anticorupție specializate și asigurarea resurselor și instruirii adecvate pentru autoritățile responsabile cu prevenirea și combaterea corupției.

b) Armonizarea reglementărilor referitoare la infracțiuni și sancțiuni

  • Armonizarea și extinderea definițiilor infracțiunilor urmărite penal ca acte de corupție, pentru a acoperi nu numai mita, ci și traficul de influenţă, abuzul în serviciu, precum şi obstrucționarea justiției și îmbogățirea ilicită.
  • Propunerea face ca toate infracțiunile prevăzute de Convenția Națiunilor Unite împotriva corupției să fie obligatorii și vizează atât corupția din sectorul public, cât și pe cea din privat.
  • Crește nivelul sancțiunilor penale pentru persoanele fizice și juridice și armonizează circumstanțele agravante și atenuante.

c) Asigurarea unor investigații și urmăriri penale eficiente

  • Instrumente de investigație: statele membre vor trebui să se asigure că organele de aplicare a legii și procurorii dispun de instrumente de investigație adecvate pentru combaterea corupției.
  • Imunitatea sau privilegiile de la anchetă și urmărire penală: statele membre vor trebui să se asigure că privilegiile și imunitatea pot fi ridicate în timpul anchetelor de corupție printr-un proces eficient și transparent prestabilit prin lege și în timp util.
  • Introducerea unor reguli minime privind termenul de prescripție pentru a asigura un timp suficient pentru a aduce infracțiunile de corupție în fața justiției.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: