miercuri

24 iulie, 2024

29 octombrie, 2023

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă, la o reuniune unde au participat peste 60 de consilieri de securitate naţională, să se facă un model global din formula sa în zece puncte pentru pacea cu Rusia.

Copreşedinţii reuniunii, Ucraina şi Malta, au emis o declaraţie comună în care se face referire la angajamentul participanţilor pentru o pace justă şi durabilă bazată pe Carta ONU şi reamintind activitatea importantă a grupurilor de lucru axate pe siguranţa nucleară, probleme umanitare şi securitatea energetică şi alimentară, a adăugat oficialul. Părţile vor lua măsurile pregătitoare necesare pentru un posibil summit de pace în viitor, la o dată ce nu a fost încă stabilită, scrie Reuters.

Kremlinul a criticat Malta, pentru că găzduiește această reuniune pe care o consideră un eveniment anti-rusesc, total neproductiv.


Întâlnirea, care a avut loc cu uşile închise, va ajuta la evaluarea capacităţii Ucrainei şi a Occidentului de a susţine un sprijin continuu şi mai larg, pe măsură ce conflictul din Israel domină titlurile, mutând atenţia de la situaţia din Ucraina.

„Lumea a văzut prea mult sânge”, a spus președintele Zelenski, care a făcut referire la Carta Națiunilor Unite, care ar trebui să prevaleze.

Planul său de pace în zece puncte, prezentat de mai mult timp, include solicitări pentru restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, retragerea trupelor ruse, protecţia aprovizionărilor cu alimente şi energie, securitate nucleară şi eliberarea tuturor prizonierilor.

Un summit global pentru pace, spre sfârșitul anului

Oficialii participanți au declarat că speră ca rezultatul acestei reuniuni, parţial în persoană şi parţial virtual, să fie un acord pentru organizarea unui summit global pentru pace la sfârşitul acestui an.


Ministrul de Externe al Maltei, Ian Borg, a declarat că ţara sa va continua să îşi arate sprijinul faţă de eforturile de restabilire a integrităţii teritoriale a Ucrainei.”Deşi suntem o ţară neutră, nu putem să nu condamnăm nedreptăţile, atrocităţile şi abuzul de putere din regiune. Rămânem în fruntea condamnării acestei agresiuni”, a spus Borg.

Au fost prezenți oficiali din 66 de state, inclusiv din Africa și Asia

Nu a fost publicată nicio listă oficială a delegaţilor prezenţi la discuţii, dar oficiali au spus că printre ei se numără reprezentanţi ai ţărilor europene, sud-americane, arabe, africane şi asiatice.

În discursul său adresat poporului ucrainean, preşedintele Zelenski a spus că la reuniune au fost reprezentate 66 de state.

Un oficial al Uniunii Europene, vorbind sub protecţia anonimatului, a declarat că Egiptul, China şi Emiratele Arabe Unite nu au participat, spre deosebire de întâlnirea din 5 august de la Jeddah. Noi participări notabile au inclus Armenia, Sfântul Scaun şi Mexic, printre altele. Simon Mordue din partea Consiliului European şi Bjorn Seibert de la Comisia Europeană au reprezentat UE, a spus oficialul.

„Organizarea reuniunii acum şi cu o reprezentare globală în creştere demonstrează că restabilirea păcii drepte este importantă dincolo de Ucraina”, a spus oficialul, subliniind importanţa momentului, cu escaladarea violenţei din Orientul Mijlociu.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: