fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Alarmă în Indexul BM: Copiii români nu vor atinge decât 58% din potențialul lor de productivitate

În medie, un copil născut acum în România va atinge doar jumătate din potențialul unui adult cu stare de sănătate bună și complet educat, atrage… Mai mult

17.09.2020

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

[P] De ce avem nevoie de dezinfectanți? Interviu cu ing. Sofia Irimie, Șef Departament Cercetare Farmec

de Advertor Point , 9.6.2020

În noile condiții de relaxare a măsurilor oficiale anticoronavirus, șansa sănătății cade pe umerii fiecăruia: precauția individuală.

Ing. Sofia Irimie (foto), șeful departamentului de cercetare al Farmec SA, fabricant de dezinfectați, explică noua ”relație” pe care o vom avea, pentru o bună bucată de vreme, cu de dezinfectanții, în contextul responsabilităților personale în ce privește prevenția la Covid-19.
Nu e vorba doar de dezinfectanți: ultimele luni ne-au adus în vocabular cuvinte noi referitoare la măsurile de precauție, precum și întrebări referitoare la eficiența subtanțelor pe care le folosim.

La aceste întrebări răspunde acum un expert:

De ce este important să dezinfectăm atât mâinile, cât și suprafețele? Ce rol au dezinfectanții pentru sănătatea noastră?

În mod obișnuit, dezinfectanții se utilizează în locurile în care pot apărea surse de infecție: colectivități mari unde pot fi persoane bolnave și mai mare risc de contagiozitate (ex: spitale, școli, spații de lucru cu mult personal) și mai ales în locurile unde trebuie menținută o igienă perfectă (toalete, băi, spații unde se prepară sau se consumă mâncare etc). Mediul nostru natural, păstrat într-o stare de igienă prin menținerea permanentă a curățeniei eficiente, necesită dezinfecție propriu-zisă mai rar.

Dezinfecția devine obligatorie atunci când apare o sursă de infecție. În situația de pandemie în care ne aflăm acum, când, din nefericire, în mediul nostru natural a apărut un nou virus patogen, care nu este detectabil și se răspândește foarte ușor, fiind transmis de la om la om prin simpla inspirare a aerului expirat de cel de lângă. Astfel, riscul de a ne îmbolnăvi sau de a îmbolnăvi pe alții este foarte mare, uneori chiar fatal. În astfel de situații, utilizarea dezinfectanților devine necesară și obligatorie.

Virusul patogen, provenit de la o persoană bolnavă, se depune pe toate suprafețele și obiectele atinse de această persoană, motiv pentru care utilizarea dezinfectanților ne poate proteja de îmbolnăvire, pentru că soluțiile dezinfectante au proprietatea de a elimina mircoorganismele patogene, precum bacterii, fungi, levuri sau virusuri. Acțiunea unui dezinfectant este specificată pe etichetă.

Este o diferență înte dezinfectanți și biocide?

Dezinfectanții sunt o categorie de biocide. Biocidele reprezintă substanțe sau amestecuri de substanțe care distrug, împiedică sau previn acțiunea unor organisme nocive. Alte categorii de biocide sunt insecticidele, pesticidele, repelenții.

Ce fel de teste clinice sunt necesare și cum se avizează biocidele?

Biocidele pot fi comercializate doar dacă sunt avizate de Comisia Națională pentru Produse Biocide (în timpul stării de urgență, avizarea a fost efectuată de către Institutul Național de cercetare-dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”). Avizul se obține după ce comisia de experți studiază și aprobă dosarul produsului biocid. Elementele absolut necesare ale dosarului sunt testele de eficiență, care demonstrează activitatea biocidului asupra microorganismului clamat.

Dacă eticheta sau orice alt document al produsului pretinde o acțiune bactericidă, fugicidă, virucidă etc, aceste acțiuni trebuie să fie dovedite prin teste microbiologice standardizate, efectuate de laboratoare acreditate. Atunci când căutați un produs cu efect dezinfectant, verificați ca pe etichetă să fie menționate numărul avizului și microorganismele asupra cărora acționează, fiind două elemente obligatorii în etichetarea acestui tip de produse. Pe piața de profil există numeroase produse similare, pe care consumatorii le confundă cu dezinfectanții, deoarece nu cunosc toate informațiile tehnice și legislative.

Ce condiții trebuie să îndeplinească un dezinfectant pentru a fi eficient?

Pentru a fi eficient, un dezinfectant trebuie să conțină una sau mai multe substanțe cu acțiune asupra microorganismului vizat în concentrație activă. Acest lucru este strict necesar și trebuie să fie demonstrat de teste microbiologice standardizate.

Un biocid cu acțiune „bactericidă” trebuie să conțină substanțe care acționează asupra bacteriilor, iar cel cu acțiune „virucidă” trebuie să conțină substanțe care acționează asupra virusurilor. Aceste acțiuni trebuie să fie dovedite chiar dacă substanțele utilizate sunt cunoscute din literatura de specialitate. Dovada incontestabilă pentru eficiență este avizul obținut pentru un astfel de produs.

Care este rolul alcoolului și în ce concentrație este recomandat pentru a fi eficient?

Alcoolii (etilic, n-propilic, izopropilic) sunt substanțe biocide cu spectru larg de acțiune, care într-un interval de concentrație între aproximativ 60-90%, acționează asupra unei game largi de microorganisme: bacterii, fungi, virusuri, levuri etc. Desigur, eficacitatea dezinfectantului depinde și de substanțele aditive folosite, dar și de calitatea alcoolului utilizat.

Pentru un dezinfectant de calitate, cu minime efecte secundare daunătoare pentru sănătatea umană sau cea a mediului, este nevoie de materii prime de calitate farmaceutică, cu o puritate foarte ridicată.

De ce este preferabil să folosim dezinfectanți pe bază de alcool în locul celor cu clor sau cu alte substanțe active?

Alcoolii au un spectru foarte larg de acțiune asupra unei varietăți mari de bacterii, fungi și virusuri, iar utillizați extern au o toxicitate redusă asupra omului. Dezinfectanții cu clor, deși activi, se pot utiliza mai mult pe suprafețe. Pentru mâini nu sunt recomandați, pentru că pot provoca iritații. Totodată, au dezavantajul unui miros puternic și neplăcut, ce poate declanșa reacții adverse, în special persoanelor care suferă de afecțiuni respiratorii.

Care sunt noile produse dezinfectante pe bază de alcool lansate de Farmec?

Farmec loțiune dezinfectantă pentru mâini cu alcool 70% este un dezinfectant alcoolic cu efect virucid, bactericid, fungicid, cu acțiune rapidă, destinat dezinfecției igienice a mâinilor,  pentru uz personal.

Dermofarm dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool etilic 80% v/v este o soluție dezinfectantă alcoolică cu efect virucid, bactericid, fungicid, cu acțiune rapidă, destinată dezinfectării igienice și chirurgicale a mâinilor.

Dermofarm dezinfectant pentru suprafețe pe bază de alcool etilic 80% v/v este o soluție virucidă, antibacteriană, antifungică, cu acțiune rapidă, destinată curațării și dezinfectării suprafețelor, materialelor, echipamentelor și mobilierului din unitățile medicale, saloane cosmetice sau alte spații care impun un grad ridicat de igienă.

Care este diferența între dezinfectanții Farmec și Dermofarm?

Produsele Dermofarm au o concentrație mai mare de alcool și dispun suplimentar de teste specifice pentru dezinfecție în unitățile medicale, unde acționează într-un mediu de infecție mult mai virulent.

Astfel, recomandăm dezinfectanții Farmec pentru mâini pentru populația largă și dezinfectanții Dermofarm pentru sectorul de servicii medicale și companiilor care au un spațiu de lucru cu un flux de persoane mai mare.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 9.6.2020

Lăsați un comentariu


Europa

550 de milioane de euro pentru finanțarea IMM-urilor românești afectate de criză – Comisia Europeană a aprobat redirecționarea banilor

Vladimir Ionescu

Comisia Europeană a aprobat modificarea programului operațional „Competitivitate” în România, prin redirecționarea unei finanțări în valoare de 550 de milioane de euro din Fondul de… Mai mult

Stiri

Litoralul românesc – doar 3,5% din turiști sunt străini: Efectul voucherelor de vacanță, dar și al lipsei dotărilor turistice și promovării

Raluca Florescu

Două regiuni din România, respectiv Sud-Est Oltenia și Sud Vest se află în topul zonelor europene cu cei mai mulți turiști rezidenți raportat la numărul… Mai mult

Europa

Parchetul European își începe oficial activitatea – Laura Kovesi a depus angajamentul solemn în fața CJUE

Iulian Soare

Laura Codruţa Kövesi a rostit luni, în fața Curții de Justiție a UE (CJUE), angajamentul solemn prevăzut în procedura preluării oficiale a funcției de procuror… Mai mult

Stiri

Numărul de cazuri de insolvență din România a scăzut în primele opt luni ale anului

Raluca Florescu

Numărul firmelor și PFA-urilor care au intrat în insolvență în primele opt luni ale anului a scăzut cu 10% față de aceeași perioadă din anul… Mai mult

Europa

Ursula von der Leyen avetizează țările care nu respectă drepturile persoanelor LGBTI că li se vor suspenda fondurile europene

Iulian Soare

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (foto), a declarat vineri că va face tot ce-i stă în putere pentru a se ajunge la suspendarea… Mai mult

Stiri

Personalul medical suplimentar din direcțiile de sănătate mai rămâne la post încă 6 luni

Vladimir Ionescu

Ministerul Sănătății intenționează prelungirea cu încă șase luni suplimentarea cu 2.000 de posturi a schemelor de personal din direcțiile de sănătate publică județene și serviciile… Mai mult

Stiri

Comerțul, singurul sector în care managerii anticipează o creștere a activității economice în următoarele trei luni

Vladimir Ionescu

Managerii din industrie, construcții și servicii preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producției, potrivit unui sondaj publicat luni de Institutul Național… Mai mult