vineri

19 aprilie, 2024

15 decembrie, 2021

Termenul până la care statul va acorda șomaj tehnic angajaților și profesioniștilor a căror locuri de muncă au fost afectate de măsurile de interzicere, suspendare sau limitare a activității, determinate de situația epidemiologică va fi prelungit până la sfârșitul lunii martie 2022, potrivit unui proiect de OUG.

”Actualul context socioeconomic influențează semnificativ piața forței de muncă și rata șomajului și impune prelungirea acordării măsurilor de sprijin pentru consolidarea pieței muncii, concomitent cu prevenirea creșterii ratei șomajului la nivel național, precum și asigurarea unei surse de venit salariaților, contribuind astfel la reducerea efectelor sociale negative determinate de răspândirea SARS-CoV-2”, se argumentează în OUG.

Indemnizația de care pot beneficia angajații care se află în șomaj tehnic din cauza pandemiei este de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat.


Anul trecut, câștigul salarial mediu brut era de 5.429 lei, astfel că angajații au beneficiat de 4.000 de lei brut, respectiv 2.400 de lei net.

După aprobarea legii bugetului asigurărilor sociale pentru anul viitor, indemnizația se va calcula în raport cu nivelul câștigului salarial mediu brut prevăzut de acesta.

Potrivit execuției bugetare aferente primelor zece luni din 2020, guvernul a realizat plăți, la capitolul asistență socială, în valoare de 1,7 miliarde de lei pentru măsurile de sprijinire a angajaților.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: