Plafonarea administrativă a prețurilor energetice prin OUG 114 /2018 a contribuit la scăderea cu circa 24% a profitului net cumulat al celor mai mari producători de electricitate și gaze naturale, în 2019 faţă de 2018, până la 3,7 miliarde de lei (inclusiv cota de profit din această activitate a OMV Petrom, SNP).
Toate cele mai mai mari șapte companii energetice românești (inclusiv distribuitorul Electrica, unde statul are 49% din acţiuni) au obținut un profit net total de peste 8,6 miliarde de lei, mai mic cu peste 600 de milioane de lei (-7,3%) în 2019 faţă de 2018, potrivit rapoartelor trimise la Bursa de Valori Bucureşti (BVB)..
Fără pofitul Hidroelectrica , estimat la peste 1,7 miliarde de lei de cursdeguvernare.ro, totalul rezultatelor nete ale companiilor energetice a scăzut cu 6%, până la 6,26 de mililiarde de lei.
Scăderea profitului total s-a realizat în ciuda eforturilor companiilor de a profita de importurile mai ieftine faţă de preţurile de pe piaţa autohtonă rămasă liberă după OUG 114.
Astfel, se remarcă scăderea de profit de peste 29% a Transgaz (TGN), operatorul monopolului de transport prin magistralele naționale de gaze naturale, dar și cea de 11% a profitului net total al OMV Petrom (SNP).
Scăderi de profit sunt previzibile și la Hidroelectrica (-12%) și Electrica (EL, -6%).
Suferinţele şi soluţiile pieței
Rapoartele cu rezultatele preliminare pe 2019 conțin informații privind efectele OUG 114, ca şi unele referitoare la felul în care companiile energetice au căutat să le întoarcă în beneficiul lor, pe cât a fost cu putință.
OUG a plafonat la 68 de lei / MWh prețul gazelor naturale vândute de producători populației și pentru încălzirea acesteia, ca și profitul din vânzarea de energie electrică la 5% peste costuri, prin reglementările secundare.
În schimb, preţul gazelor naturale a crescut cu 10,3% pe piaţa liberă de la Bursa Română de Mărfuri (BRM) din ianuarie până în decembrie 2019, până la 103,24 lei / MWh, şi cu 14,3% faţă de un minim din martie, când era aşteptată o corecţie a OUG 114, care însă a păstrat plafonarea preţurilor pentru populaţie.
În acelaşi timp, preţurile de import (CEGH Front Month Index la Viena) au scăzut cu peste 30%, până la echivalentul a 78,45 lei / MWh.
Astfel că inclusiv producătorii de gaze au cumpărat din import pentru a satisface piaţa reglementată prin OUG 114 şi pentru a înmagazina pentru perioada de iarnă, cât preţurile sunt mai mari.
(Citiți și: „Profiturile Romgaz și Nuclearelectrica la 9 luni au crescut pe seama scumpirii energiei pe piața liberă”)
La OMV Petrom (SNP), „valoarea vânzărilor consolidate a crescut cu 14% (numai în T4 2019 faţă de T4 2018), susţinută de volume vândute şi preţuri mai mari la gaze naturale”. Pe întreg anul, vânzările pe segmentul Downstream Gas au contribuit cu 26% la creşterea vânzărilor consolidate ale companiei, potrivit raportului SNP.
Profitul Romgaz (SNG) a crescut în ciuda scăderii cu peste 1% a producţiei de gaze naturale până la 5.276 milioane mc, şi cu 1,37% faţă de producţia bugetată. Şi producţia de energie electrică a SNG a scăzut, cu cu 49,4% ca urmare a întârzierii modernizării CTE Iernut.
SNG a câştigat şi din înmagazinarea de gaze naturale, „cea mai mare influenţă avand-o serviciile de rezervare, cu o majorare cu 15,33% fata de anul precedent”, spune raportul companiei.
În schimb, cheltuielile cu consumul tehnologic ale Transgaz (TGN) au crescut cu 14,6 milioane de lei, ca urmare a majorării cu 21,31 lei/MWh a preţului mediu de achiziţie. Aceste chletuieli şi mai ales scăderea tarifelor aprobate de Autoritatea din Energie (ANRE) nu au putut fi compensate de veniturile mai mari din înmagazinare.
Companiile au pierdut circa 500 de milioane de lei şi pe seama taxei discreționare de 2% din cifra de afaceri, impusă de OUG 114 ca și „contribuție” la veniturile ANRE. În rapoartele companiilor se regăsesc explicit „contribuţiile” Romgaz (87 mil. lei), Nuclearelectrica (SNN, 43 mil. lei) şi Transgaz (32 mil. lei)