Profiturile nete la 9 luni ale Romgaz (SNG) și Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 19%, respectiv cu 30% față de aceeași perioadă a anului trecut, în ciuda restricțiilor impuse de OUG 114.
Cele două companii au reușit să compenseze pierderile rezultate din restricțiile impuse de „ordonanța lăcomiei”, profitând de scumpirile de pe piața liberă, efecte tocmani ale plafonării prețului la gaze, respectiv ale livrării la preț reglementat către populației, reiese din rapoartele trimise la Bursa de Valori București (BVB).
Romgaz (SNG) a raportat o cifră de afaceri de 3,7 miliarde de lei (+ 10,1% faţă de 9 luni / 2018) din care a obținut un profit net de 1,18 miliarde de lei (+18,9%).
Nuclearelectrica (SNN) a înregistrat un profit net de 415,9 milioane lei (+29,6%) din venituri de exploatare de 1,8 miliarde lei (+15%).
Jocul prețurilor cu restricțiile
Romgaz (SNG) spune că afacerile sale au crescut „ca urmare a creşterii veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât din producţia internă, cât şi cumpărate pentru revânzare (+12,92%)”.
Creșterea profitabilității s-a înregistrat în ciuda faptului că producţia de gaze naturale a companiei a crescut cu doar 0,7%, până la 3,950 miliarde de metri cubi, iar cea de energie electrică prin centrala de la Iernut a scăzut de peste două ori, până la 292,11 GWh, ca urmare a lucrărilor de modernizare a capacităților vechi.
„Efectul pozitiv al majorării cifrei de afaceri asupra profitului a fost diminuat de creşterea cheltuielilor cu impozitul pe veniturile suplimentare (+50,4%, respectiv o creştere de 186,4 milioane lei) şi de contribuţia bănească percepută de la titularii de licenţe în domeniul energiei electrice si al gazelor naturale de 2% din cifra de afaceri realizată din activităţile ce fac obiectul licenţelor acordate de ANRE (62,8 mil.lei)”, potrivit raportului companiei.
Nuclearelectrica (SNN) spune că a vândut electricitate la un preț mediu mai mare cu 16% prin contracte bilaterale. Totodată, prețul mediu de vânzare pe piața pentru ziua următoare (PZU) a crescut cu 32%. Creșterile de preț au compensat scăderea livrărilor pe cele două piețe, cu 2%, respectiv cu 33%.
Prețul mediu de vânzare realizat de SNN pe piața liberă a fost de 230,14 lei/MWh la contractele bilaterale și de 228,62 lei/MWh pe piața spot, în vreme ce prețul reglementat de ANRE pentru populație a fost de 188,33 lei/MWh.
Valoarea de piață a SNN a ajuns la peste 4,27 miliarde de lei la BVB, ca urmare a aprecierii acțiunilor cu aproape 73%, de la începutul anului.
Valoarea de piață a SNG a ajuns la peste 4,35 miliarde de lei la Bursă, după o apreciere de 16% în 2019.