vineri

19 aprilie, 2024

11 aprilie, 2019

Dan Popovici, CEO OTP AM

Ritmul de creștere al economiei locale ar putea încetini la 3,5% din PIB în acest an, se așteaptă specialiștii OTP Asset Management România.

”Ne așteptăm ca în anul 2019 investițiile să înregistreze un avans modest, deoarece efectul pozitiv al absorbției fondurilor europene și presiunea asupra companiilor de a îmbunătăți productivitatea ar putea fi compensate, parțial, de investiții mai reduse în sectorul energiei, telecomunicațiilor și financiar”, spun ei.

Nivelul actual al ratelor de referință BNR, împreună cu gestionarea prudentă a lichidităților, ar putea rămâne la același nivel în anul 2019. Totuși, pe termen mediu, ei consideră că ar putea fi necesară o creștere modestă a ratei dobânzii pentru a menține inflația bine ancorată de țintă.


Politicile fiscale pro-ciclice și neortodoxe, precum și deficitul de cont curent relativ ridicat și în creștere, semnalează acumularea de vulnerabilități. Prin urmare, este de așteptat ca BNR să rămână în continuare deosebit de vigilentă”, notează ei.

Provocări externe

Începând cu anul 2018, epoca condițiilor monetare ultra-relaxate se pare că a încetat. Ratele mai mari ale dobânzilor în SUA și aprecierea dolarului au condus la condiții financiare mai stricte în întreaga lume, generând efecte negative de contaminare, în special în cazul economiilor emergente cu baze economice mai slabe, cum ar fi Argentina sau Turcia.

Tensiunile comerciale între cele mai mari două economii ale lumii, SUA și China, au provocat dureri de cap investitorilor de pe piețele financiare și au început să atârne asupra creșterii economiei globale.

Totodată, saga britanică privind Brexit-ul și problemele bugetului italian au creat îngrijorări suplimentare la nivelul Europei. Toți acești factori au alimentat temerile privind încetinirea globală a economiei mondiale.


Zona Euro a înregistrat la rândul ei o încetinire neașteptată pe fondul temerilor privind Brexitul, dar și datorită dificultăților de producție în industria auto sau protestelor masive din Franța a „vestelor galbene”.

”Având în vedere tot acest context, în scenariul nostru de bază, ne așteptăm pe parcursul anului 2019 ca ritmul de creștere economică să se diminueze în continuare în toate economiile cheie ale lumii, fără a intra însă într-o adevărată recesiune în acest an. Mai mult decât atât, credem că o viitoare recesiune ar putea fi mai puțin severă decât cea din 2008”, susțin analiștii OTP AM.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: