fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

„Inflaţia industrială” a scăzut puternic. Atenție, însă, tendințe semnificative de creștere se mențin la bunuri de capital și bunuri de uz curent !

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu aproape șapte puncte procentuale pe parcursul ultimelor cinci luni, de la 4,72% în ianuarie 2020 până la… Mai mult

02.07.2020

Chestiunea

Consiliul Fiscal European: Eliminați pragul de 60% din PIB datorii externe și investiți – Pactul de stabilitate european este suspendat

Conducerea Consiliului Fiscal European a recomandat pe data de 1 iulie ca UE să renunțe la pragul general de 60% din PIB ca nivel maxim… Mai mult

02.07.2020

La obiect

Relansarea: 8 miliarde de euro alocări pentru capitalizarea companiilor și creșterea competitivității

Planul Național de Investiții și Relansare Economică prevede măsuri de circa 8 miliarde de euro, potrivit calculelor cursdeguvernare.ro, pentru sprijinirea reluării activității companiilor, realizarea de… Mai mult

01.07.2020

Chestiunea

Planul de relansare economică a României – anunțat de guvern: 100 mld. în 10 ani – investiții masive în infrastructură și digitalizare, măsuri de stimulare a capitalului autohton și a competitivității, alinierea la noua revoluție tehnologică

Premierul Ludovic Orban lansează Planul național de investiții și de relansare economică, practic un program de guvernare cu acțiuni planificate până la orizontul anului 2030.… Mai mult

01.07.2020

Ordonanța care protejează primăriile față de popriri va conduce la blocarea creditării localităţilor mici și mijlocii. Ordonanţa încă nu este publicată în Monitorul Oficial

de Victor Bratu 30.9.2014

Vicepremierul Liviu Dragnea, ini'iatorul ordonanţei

Guvernul a adoptat pe 22 septembrie, prin ordonanţă de urgenţă, un pachet de măsuri de sprijin pentru autorităţile locale. Ordonanța nu a fost publicată încă în Monitorul Oficial, nici la 8 zile de la adoptare.

Printre măsurile dispuse de guvern: în situaţia de insolvenţă a unei primării nu mai este permis creditorului să poată executa imobile ori să instituie poprire asupra conturilor.

Iniţiaţiva, gândită de Ministerul Dezvoltării Regionale ca un ajutor acordat în primul rând „celor 40-60 de localităţi” aflate în insolvenţă, după cum estima ministrul Liviu Dragnea în aprilie, poate produce, însă, efecte necalculate asupra tuturor localităților mici și mijlocii, în afară de consecința previzibilă de a deresponsabiliza edilii în fața cheltuielilor și împrumuturilor în care angajează instituțiile.

Acţiunea guvernamentală va avea efect inclusiv în rândul finanţatorilor interni, care, în actualele condiţii, vor dovedi reticenţă în aprobarea creditelor solicitate de administraţiile locale, atâta vreme cât ordonanța nu le lasă nicio șansă de a-și recupera banii. 

Aurelian Dochia: Va conta mult capacitatea financiată a solicitantului

Aurelian Dochia, consultant financiar, fost consultant pentru Banca Mondială

Localităţile apelează frecvent la credite bancare pentru finanţarea diverselor proiecte. Credite de acest tip au fost contractate de municipalităţi- Timişoara, Iaşi, Cluj Napoca etc, dar şi de localităţi mici.

Clientul (localitatea) se obligă prin contract să garanteze facilitatea de credit, de obicei cu veniturile bugetare viitoare sau cu bunuri imobile din patrimoniu.

Ce impact va avea în rândul finanţatorilor prevederea conform căreia creditorii nu vor mai putea executa garanţiile unui contract de împrumut explică Aurelian Dochia, consultant financiar, membru în Consiliul de Administraţie al BRD.

“Este evident că măsura va genera un moment de îngrijorare în rândul creditorilor, eventual o reticenţă în a aproba  cu uşurinţă cererile de finanţare ale autorităţilor locale, mai ales că nu prea există soluţii suplimentare sau alternative pentru creditori în ceea ce priveşte garanţiile.”, consideră Aurelian Dochia.

În opinia consultantului financiar, decizia guvernului va afecta, paradoxal, administraţiile din localităţile mici: Va conta cu atât mai mult capacitatea financiară a administraţiei care solicită un credit. Bucureştiul, de exemplu, a contractat recent un credit important de pe pieţele externe fără nicio garanţie. În condiţiile date, nu cred că o localitate mică se poate bucura de un tratament similar, fie şi adresându-se pieţei interne”.

“Ar trebui să existe bani la buget pentru ca Guvernul să creeze alt tip de soluţii pentru administraţiile locale”, este concluzia lui Aurelian Dochia.

Opinia lui Aurelian Dochia confirmă o teză a economistului-şef al BNR, Valentin Lazea, care încă din 2013 semnala că băncile trebuie să îşi revizuiască politicile de creditare inclusiv pentru autorităţile locale.

La un seminar de economic, organizat de Finanțiștii și BNR în martie 2013, Valentin Lazea s-a întrebat retoric cum ar putea băncile să mai crediteze primării care acumulează arierate.

Insolvenţa administraţiilor locale – o fotografie

Cadrul legislativ specific este dat de Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale, în vigoare din luna mai 2013.

Textul de lege nu face trimitere la responsabilitatea gestionării corecte şi eficiente a fondurilor publice.

Cu excepţia situaţiilor prevăzute în Codul penal, ordonanţa stabileşte sancţiuni pentru tergiversarea unor aspecte birocratice: amendă de la 10.000 lei la 50.000 lei pentru neintroducerea de către ordonatorul principal de credite a acţiunii de declarare a situaţiei de criză financiară în termen de 10 zile de la constatarea situaţiei de fapt sau închisoare (de la 3 luni la un an) sau amendă, pentru neintroducerea sau introducerea tardivă a cererii de deschidere a procedurii de insolvenţă.

Câteva date suplimentare:

  • Oraşul Aninoasa (jud. Hunedoara) este prima localitate din România intrată în insolvenţă– premiera s-a înregistrat în 2013.
  • În 2014, oficial, alte 3 localităţi au fost declarate de instanţe în stare de insolvenţă: Nalbant (Tulcea), Ardeoani (Bacău) şi Naruja ( Vrancea).
  • Primăria din Nalbant are obligaţii de plată reprezentând 1.007,6% din totalul cheltuielilor bugetului general centralizat al comunei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor.
  • Vicepremierul Liviu Dragnea declara Mediafax, în aprilie, că “40 sau 60” de localităţi fie sunt în insolvenţă, fie şi-au cerut intrarea în această stare.

Contextul – eforturi bugetare şi reacţii publice

  • Ministerul Finanţelor Publice afirma în raportul care a însoţit proiectul de Buget 2014 că, anul precedent (2013), „s-au platit arierate de circa 1 miliard lei la nivelul autorităţilor locale”.
  • Pe 16 ianuarie 2014, acelaşi minister informa public că localităţile din România cumulau, la sfârşitul lunii noiembrie 2013, arierate în valoare totală de aproape 250 de milioane de lei (55,4 milioane euro). La această sumă se mai adăugau alte 360 milioane de lei (80 milioane euro), reprezentând arierate în curs de clarificare.
  • La 31 martie 2014, primăriile înregistrau arierate totalizând aprovimativ 136 de milioane de euro.
  • Cu 3 zile înaintea adoptării în guvern a pachetului de măsuri de sprijin adresat administraţiilor locale, Guvernul a alocat 25,584 de milioane de lei pentru 11 localităţi aflate în insolvenţă, în executare silită sau în imposibilitate de plată.
  • Chestiunea arieratelor a intrat în atenţia FMI, care, în 2013, a discutat cu MFP despre datoriile mai vechi de 90 de zile ale administraţiei publice locale şi despre impactul modificărilor legislaţiei, din acest an, asupra reducerii acestora.
  • Tot în 2013, IPP a cerut Guvernului să oprească transferul de fonduri publice către acele localităţi fără venituri proprii. Potrivit unui studiu IPP, doar 10% din localităţile din România îşi permit astăzi să acopere integral din venituri proprii (impozite şi taxe locale) cheltuielile de funcționare (care se ridică în medie la aprox. 1 milion lei/an la o comună).
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 30.9.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

698 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore – sâmbătă, 11 iulie, un nou record de la debutul pandemiei

Vladimir Ionescu

În ultimele 24 de ore au fost confirmate 698 de cazuri noi de COVID-19 în România, a anunțat sâmbătă Grupul de Comunicare strategică. Este cea… Mai mult

Stiri

Donald Trump a comutat pedeapsa cu închisoarea aplicată fostului său colaborator Roger Stone

Iulian Soare

Preşedintele american, Donald Trump, i-a comutat pedeapsa cu închisoarea prietenului său Roger Stone (foto), condamnat în februarie la 40 de luni de închisoare în cadrul… Mai mult

Europa

Tesla planifică 10.500 de angajări pentru viitoarea fabrică din Germania

Iulian Soare

Producătorul american Tesla se așteaptă să angajeze 10.500 de oameni care să lucreze în prima fabrică din Europa, care se află în construcție în apropiere… Mai mult

Stiri

Senatul a amânat votul pe proiectul legii privind carantina. Ludovic Orban: Sunt la capătul răbdării

Vladimir Ionescu

Senatorii au decis sâmbătă să amâne până luni lucrările comisiei care discută proiectul legii carantinei și izolării în ciuda faptului că procedura acceptată pentru dezbatere… Mai mult

Europa

Bulgaria și Croația au fost acceptate în ERM 2, anticamera zonei euro

Iulian Soare

Bulgaria și Croația au fost primite în anticamera zonei euro. Banca Centrală Europeană a anunțat că cele două țări candidate au fost acceptate în Mecanismul… Mai mult

Stiri

Alina Bica și Ioan Bene, reținuți de poliție în Italia

Vladimir Ionescu

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor, și Ioan Bene, de asemenea condamnat în România și… Mai mult

Stiri

Provocare Turcia-Occident: Ankara a anulat statutul de muzeu al Sf. Sofia – Erdogan anunță transformarea în moschee

Razvan Diaconu

Cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia a decis vineri anularea decretului din 1934 care a acordat celebrei catedrale Sfânta Sofia din Istambul (devenită moschee… Mai mult