vineri

12 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 decembrie, 2015

contBăncile vor fi obligate, începând cu 1 ianuarie 2016, să furnizeze Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în format electronic, toate informaţiile pe care aceasta le solicită cu privire la orice titular de cont – de la solduri până la operaţiunile derulate.

De asemenea, instituţiile de credit vor fi obligate să transmită zilnic lista cetăţenilor şi companiilor care au deschis respectiv închis un cont, precum şi cea a celor care închiriază casete de valori, se arată într-un ordin publicat marţi de ANAF.

Toate aceste informaţii se vor transmite online, pe un portal destinat acestui tip de date.


Noile obligaţii fac parte din procedura de furnizare de informaţii prevăzută de modificările aduse Codului de procedură fiscală. Astfel :

  • Instituțiile de credit au obligația ca, la solicitarea organului fiscal central, să comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitării, toate rulajele şi/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum şi informațiile şi documentele privind operațiunile derulate prin respectivele conturi.
  • Instituțiile de credit sunt obligate să comunice organului fiscal central, zilnic, următoarele informații:

a) lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entități fără personalitate juridică ce deschid ori închid conturi, precum și datele de identificare ale persoanelor care dețin dreptul de semnătură pentru conturile deschise la acestea;

b) lista persoanelor care închiriază casete de valori, precum și încetarea contractului de închiriere.

  • Persoanele fizice, persoanele juridice și orice alte entități care au obligația transmiterii de informații către Oficiul National de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, potrivit Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor, precum și pentru instituirea unor măsuri de prevenire și combatere a finanțării terorismului, republicată, cu modificările ulterioare, transmit concomitent și pe același format informațiile respective și către ANAF.

ANAF pune la dispoziția instituțiilor de credit, în spațiul privat de pe portalul ANAF, un sistem informatic prin care utilizatorii fac upload și download de documente.


Solicitarea de la ANAF se transmite prin portal, sub forma unui fișier PDF cu xml atașat, semnat electronic, transmiterea rulajelor și/sau soldurilor conturilor urmând a fi efectuată prin intermediul unei declarații în format PDF cu fișier xml atașat, prin mijloace de transmitere la distanță, conform legii iar informațiile și documentele, privind operațiunile derulate prin respectivele conturi, se vor transmite în format electronic, atașat la formularul PDF.

Pentru depunerea declarației, instituțiile de credit trebuie să dețină un certificat digital calificat.

Termenul de transmitere a rulajelor și/sau soldurilor conturilor este de: maxim 5 zile lucrătoare pentru solicitările care vizează o perioadă de până la 3 ani; maxim 10 zile lucrătoare pentru solicitările care vizează o perioadă mai mare de 3 ani.

Termenul de transmitere a informațiilor și documentelor privind operațiunile derulate prin respectivele conturi este de maxim 25 zile lucrătoare de la data solicitarii.

La prima transmitere zilnică a informaţiilor zilnice, instituţiile de credit vor fi obligate să introducă în portalul ANAF lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entități fără personalitate juridică care dețin conturi deschise la data de 31.03.2016, conturi închise în perioada 01.01.2010 – 31.03.2016, indiferent de data deschiderii, precum și datele de identificare ale persoanelor care au deținut/dețin dreptul de semnătură pentru acestea.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: