sâmbătă

27 iulie, 2024

24 iulie, 2024

Indicele PMI pentru luna iulie arată că economia zonei euro a pierdut din avânt, atât sectorul industrial cât și cel al serviciilor marcând o încetinire a activității, potrivit indicatorului Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, publicat miercuri de S&P Global. Acest indicator, calculat pe baza unui sondaj derulat în rândul întreprinderilor, pune în dificultate BCE în lupta sa pentru aducerea inflației la ținta propusă, scrie Reuters.

Optimismul economiștilor de la începutul anului privind reluarea creșterii în zona euro începe să se risipească. Îmbunătățirea sentimentului în climatul de afaceri din primele luni, precum și avansul PIB-ului în primul trimestru, mai mare decât așteptările, au susținut speranțele unei redresări surprinzătoare a economiei din zona euro. Însă cele mai recente evoluții s-au dovedit a fi ca un duș rece peste optimismul economiștilor.

Pentru zona euro, indicele compozit PMI în iulie a coborât la 50,1 de la 50,9 în iunie și periculos de aproape de pragul de 50 care separă expansiunea economică de contracție. PMI pentru producția industrială a scăzut la 45,6, ilustrând slăbiciunea continuă a sectorului. În același timp, și activitatea în servicii a încetinit, PMI ajungând la 51,9.


Singurul aspect pozitiv al rapoartelor PMI publicate astăzi este faptul că așteptările privind creșterea prețurilor de consum s-au diminuat. Cu toate acestea, creșterea costurilor pentru inputuri sugerează că nu există încă un semnal clar a intrării pe o pantă descedentă a inflației.

Germania trage în jos economia europeană

Revenind la cele două mari economii ale zonei euro, PMI-ul francez s-a îmbunătățit oarecum, dar a rămas ușor sub pragul de 50, pe măsură ce sentimentul în sectorul de producție s-a deteriorat. Posibil în așteptarea Jocurilor Olimpice de la Paris, sentimentul în servicii s-a îmbunătățit. Cu toate acestea, citirile PMI ale Germaniei au arătat că găzduirea unui mare eveniment sportiv nu lasă niciun impact semnificativ asupra economiei. De fapt, indicele compzit PMI a scăzut drastic sub pragul de 50, pe măsură ce sentimentul s-a înrăutățit atât în ​​producție, cât și în servicii.

„Economia zonei euro suferă oare de o toropeală estivală? Datele semnalează o cvasi-stagnare a sectorului privat în luna iulie”, a comentat Cyrus de la Rubia, economist la Hamburg Commercial Bank (HCOB). Acesta a subliniat că există o divergenţă semnificativă între „înrăutăţirea puternică a conjuncturii în sectorul producției industriale” şi „creşterea slabă din sectorul serviciilor”. „Încetinirea economică observată în ultimele luni nu exclude totuşi posibilitatea în final a unei creşteri a Produsului Intern Brut în trimestrul al treilea”, a estimat economistul.

În cazul statelor din zona euro, datele arată că atât în Germania, cât şi în Franţa, indicatorul PMI s-a situat în luna iulie sub pragul de 50 de puncte, la 48,7 puncte, respectiv 49,5 puncte. Cifrele semnalează o deteriorare în cazul Germaniei, care în luna iunie afişa un indicator PMI de 50,4 puncte, dar o îmbunătăţire a situaţiei în cazul Franţei, unde indicatorul a crescut cu 1,3 puncte comparativ cu luna iunie.


În timp ce Germania suferă de pe urma performanţelor slabe ale sectorului industrial, care nu a reuşit să găsească drumul spre creştere, economia franceză beneficiază de pe urma consecinţelor economice ale Jocurilor Olimpice, subliniază Cyrus de la Rubia.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: