Indicele BCR PMI, pentru industria prelucrătoare, a avansat în martie până la 49,3, de la 47,1 în februarie, atingând cea mai bună valoare de la începutul colectării datelor în iulie 2023, însă rămâne sub pragul de 50, ceea ce indică o nouă contracție față de luna precedentă.
Componenta comenzilor noi din industria prelucrătoare a fost principalul motor la revenirii, urmată de volumul producției, ambele componente înregistrând cel mai mari valori, fiind totuși o scădere față de luna precedentă.
Al treilea trimestru de declin
Datele Institutului Național de Statistică privind volumul producției arată o scădere de -2% a industriei românești în 2023 față de 2022, iar cifra preliminară pentru ianuarie arată o scădere de -3,5% a producției industriale față de luna precedentă. Este aproximativ în concordanță cu valorile PMI care arată o contracție în termeni lunari.
Rămâne de văzut cât de mult va fi revizuită cifra de către INS și în ce direcție. PMI pentru industrie a rămas pe un teritoriu de contracție în primul trimestru al anului, dar s-a îmbunătățit în medie față de trimestrul precedent.
„Acestea ar putea primele semnale de atingere a nivelului minim în sectorul de producție, dar este prea devreme pentru a afirma asta și ar trebui să așteptăm mai multe date”, spun analiștii BCR.
Prin urmare, producătorii din România au înregistrat o nouă scădere a volumelor de producție în martie, tendința descrescătoare prelungindu-se la nouă luni. Cu toate acestea, declinul producției a încetinit la cel lent ritm înregistrat până în prezent. Reducerea numărului de comenzi noi a determinat companiile să avanseze cu comenzile nefinalizate. Nivelul lucrărilor în curs a scăzut în fiecare lună din ultimele trei trimestre, unele firme dând vina pe numărul mic de comenzi, iar altele atribuind finalizarea comenzilor neterminate creșterii productivității. Rata de finalizare a fost solidă și cea mai rapidă înregistrată în acest an.
Cererea scăzută pentru export afectează industria autohtonă
Comenzile pentru export continuă să tragă în jos sectorul industriei prelucrătoare din România, cu volumul comenzilor situat sub pragul de 50, deși în martie s-a înregistrat cea mai redusă contracție lunară. Această evoluție este în concordanță cu cea din Germania, unde HCOB Germany Manufacturing PMI al industriei germane arată o continuare a declinului producției. Celelalte componente ale indicelului BCR PMI au avut o contribuție pozitivă în martie, cu excepția ocupării forței de muncă.
Cu exporturile contând pentru aproximativ 43% din producția industriei prelucrătoare din România, o redresare semnificativă este puțin probabilă până nu se îmbunătățește semnificativ cererea externă. Cu toate acestea, managerii din sector sunt destul de optimiști cu privire la evoluția producției industriale în următoarele 12 luni, indicele de producție viitoare îmbunătățindu-se în martie și rămânând peste media istorică. Perspectivele de creștere, investițiile și diversificarea producției sunt nominalizate ca fiind factorii pentru o redersare. Nu este însă sigur că acestea vor duce la o îmbunătățire a competitivității, care să poată compensa recentele creșteri rapide ale salariilor sau automatizarea liniilor de producție și reducerea personalului vor rezolva problema majorării costurilor cu forța de muncă.
Reducerea marjei de profit în industrie
Furnizorii au continuat să crească prețurile într-un ritm rapid în luna martie. Pe lângă scumpirea materiilor prime, firmele au menționat majorarea sarcinilor fiscale și a costurilor cu combustibilul. Aproximativ 21% dintre producători au raportat o creștere a prețurilor componentelor de producție comparativ cu doar 2% care au înregistrat o scădere, ceea ce rezultă într-o rată ridicată a inflației. Clienții au suportat doar o parte din povara costurilor mai mari în martie, deoarece producătorii români au semnalat o creștere doar marginală a prețurilor de producție. Unele companii au crescut prețurile din cauza presiunii costurilor majorate, în timp ce altele au redus prețurile de vânzare pentru a stimula cererea.
Optimism la orizontul de 12 luni
Privind spre anul următor, așteptările privind producția viitoare au rămas optimiste în luna martie. Optimismul a crescut, determinat de investițiile planificate în utilaje, de proiecțiile optimiste de creștere și de diversificarea produselor.
În martie, producătorii români au continuat să reducă locurile de muncă, deși doar marginal. În plus față de scăderea numărului de angajați, în alte părți, firmele au desfășurat activități de reducere a costurilor, continuând să consume stocurile de factori de producție și să-și alinieze activitatea de achiziții la diminuarea vânzărilor. Ratele de scădere s-au micșorat în cursul lunii și au fost moderate în ansamblu. Pe fondul perturbării continue a lanțurilor de aprovizionare din regiunea Mării Roșii, producătorii români de bunuri au raportat și în martie timpi medii de livrare mai lungi. Deteriorarea performanței furnizorilor a fost puternică și cea mai pronunțată din iulie (când a început colectarea datelor).
***