sâmbătă

20 aprilie, 2024

27 octombrie, 2022

Companiile Fluor Corporation (USA), Sargent & Lundy (USA), SNC Lavalin (Canada) și Framatome (Franța) vor explora oportunitățile de cooperare cu Nuclearelectrica în domeniul nuclear civil, atât în ceea ce privește dezvoltarea reactoarelor nucleare tradiționale, cât și a tehnologiilor avansate, a anunțat ministrul energiei Virgil Popescu, după o întâlnire cu reprezentanții companiilor și miniștri ai guvernelor SUA și canadian (foto).

Nuclearelectrica (SNN), deținătoarea centralei nucleare de la Cernavodănită, este angajată în retehnologizarea necesară pentru prelungirea duratei de funcționare a Reactorului 1 și în construcția Reactoarelor 3 și 4 în parteneriat cu SUA, Canada și Fanța. SNN va construi și o centrală nucleară cu minireactoare americane (SMR) la Doiceșți (Dâmbovița).

Cele 4 companii „sunt furnizori de top la nivel mondial de tehnologie nucleară și inginerie, achiziții și management al construcțiilor și aduc cunoștințe de neegalat”, a scris pe pagina sa facebook, Virgil Popescu, care participă la conferinţa ministerială Nuclear Power in the 21st Century, organizată la Washington de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA).


La briefing-ul în care a fost făcut anunțul au participat nu numai reprezentanții celor 4 companii și ministrul Virgil Popescu, ci și Jennifer Granholm, secretar Departamentului pentru Energie al SUA și cu Jonathan Wilkinson, Ministrul Resurselor Naturale, din Canada.

În marja aceleiași conferințe, ministrul român al Energiei și David Turk, secretar adjunct pentru Energie în SUA, auabordat stadiul proiectelor de la Cdernavodă, prevăzute în Acordul între guvernele celor două țări, ca și cel privind centrala de minireactoare SMR.

„Oficialul american a transmis că DOE (Department of Energy) analizează posibilitatea implicării în finanțarea construcției reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, pe lângă suportul financiar pe care îl vom avea și de la EximBank”, a spus Virgil Popescu.

***


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: