luni

22 iulie, 2024

1 noiembrie, 2021

Operatorii europeni de transport de gaze și companiile lor-mamă au realizat profituri de 4 miliarde de euro în primele șase luni ale anului 2021, chiar în debutul crizei energetice, potrivit unei analize a ONG-ului Global Witness citată de Euractiv. Analiza vizează 26 dintre cele 45 de companii membre ale Rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de gaze (ENTSOG). Aceste 26 de companii sunt cele care și-au publicat deja rezultatele financiare pe 6 luni din 2921.

Între companiile citate în raport se află Fluxys din Belgia, Gasunie, cu filiale în Țările de Jos și Germania, și SNAM din Italia, care operează toate rețelele de transport de gaze în țările lor.

Compania de gaze și petrol Wintershall Dea, la rândul său, a realizat un profit de 243 de milioane de euro între iulie și septembrie anul acesta, în creștere cu 245% față de perioada similară din 2020. La începutul lunii octombrie, președintele și CEO-ul Wintershall Dea, Mario Mehren, a descris trimestrul drept „excepțional” și „susținut de un mediu constructiv al prețurilor mărfurilor, și în special de prețurile la gaze europene, care se așteaptă să rămână ridicate pe tot parcursul iernii”.


Situația apare în contrast puternic cu îngrijorările cu privire la nivelurile în creștere ale sărăciei energetice, deoarece cetățenii europeni se confruntă cu creșterea prețurilor la gaze înainte de sezonul de iarnă.

ENTSOG asigură că tarifele operatorilor de sisteme de transport de gaze (OST) din UE sunt „pe deplin reglementate și controlate îndeaproape de autoritățile naționale de reglementare în domeniul energiei”. „Prin urmare, autoritățile naționale de reglementare controlează și aprobă veniturile și costurile OTS – iar OTS-urilor li se va permite doar să-și acopere costuri rezonabile și documentate, inclusiv rambursarea și rentabilitatea rezonabilă a investițiilor în infrastructură”, a declarat Jan Ingwersen, director general al ENTSOG.

Jan Ingwersen a sugerat că unele dintre rezultatele financiare ale companiilor de transport de gaze ar putea proveni din activități care nu sunt legate de transportul de gaze.

ONG-urile de mediu sunt preocupate de conflictul de interese dintre companiile membre ENTSOG și rolul acestora în selectarea proiectelor prioritare în conformitate cu regulamentul UE privind rețelele transeuropene de energie (TEN-E). Proiectele aflate pe această listă beneficiază de un regim special de autorizare și finanțare europeană.


Aceste regulil sunt în prezent în curs de negociere între Parlamentul European și Consiliul UE. Totuși, orice se negociază nu va avea influență asupra listei a cincea de proiecte prioritare care se întocmește în prezent și care va fi publicată în noiembrie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: