joi

30 noiembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

18 noiembrie, 2023

Trupele ucrainene au desfăşurat o serie de operaţiuni de succes pe malul estic al râului Nipru, a anunţat vineri Kievul. Malul estic al râului marchează linia de front pentru o porţiune de teritoriu din sud-estul Ucrainei.

„Forţele de apărare ale Ucrainei au desfăşurat o serie de operaţiuni de succes pe malul stâng al râului Nipru, de-a lungul frontului Herson”, a anunţat Corpul de Marină al Ucrainei într-o declaraţie pe reţelele de socializare.

Ucraina a eliberat Herson şi zonele din jurul oraşului de pe malul vestic al râului în urmă cu un an.


Sunt în desfăşurare ”lupte violente” pe malul stâng al fluviului Nipru, în partea din provincia Herson controlată de trupele ruse, unde trupele ucrainene ar fi reuşit să stabilească mai multe capete de pod peste fluviu.

Ministerul rus al Apărării a recunoscut și el confruntări puternice în acel sector al frontului şi susţine că le-ar provoca pierderi grele trupelor ucrainene care încearcă să treacă Niprul.

Succes operațional al armatei ucrainene

„Lupte violente continuă” în această zonă unde forţele ruse încearcă să le disloce pe cele ucrainene, a menţionat pe reţelele de socializare Statul Major ucrainean. Acesta a revendicat mai devreme cucerirea mai multor poziţii în provincia Herson pe malul stâng al Niprului, ceea ce ar fi un prim succes operaţional al armatei ucrainene după contraofensiva dezamăgitoare desfăşurată lunile trecute în provinciile Doneţk şi Zaporojie, în sud-est.

„Unităţi ucrainene au reuşit să-i alunge pe ruşi de pe poziţiile lor pe malul stâng al fluviului”, se arată în comunicarea Statului Major ucrainean, care adaugă că trupele sale se lovesc „de o linie de fortificaţii destul de importantă” şi „de o puternică rezistenţă a inamicului”, pe care trupele ucrainene urmăresc să-l „împingă cât mai departe de fluviu”. Misiunea trupelor ucrainene care au trecut Niprul este de a „desfăşura manevre de diversiune, sabotaj, raiduri şi operaţiuni de recunoaştere”, mai afirmă Statul Major de la Kiev.


În acest timp a intervenit şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski cu un mesaj laudativ pentru trupele sale, însoţit de fotografii despre care spune că au fost făcute de soldaţii care au trecut pe malul stâng al Niprului. Fotografiile arată bărci rapide traversând fluviul şi tranşee săpate de unităţile care au creat capete de pod.

„Malul stâng (al regiunii) Herson. Soldaţii noştri. Mulţumim pentru forţa şi înaintările voastre!”, a scris Zelenski în acel mesaj, postat pe Telegram.

Bloggerii militari atât ruşi cât şi ucraineni semnalaseră deja înaintea declaraţiilor oficiale că trupele ucrainene au creat încă din octombrie un cap de pod peste Nipru, în satul Krinki.

****

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: