joi

22 februarie, 2024

6 august, 2019

La pachet cu proiectul de rectificare bugetară, Ministerul de Finanțe a publicat proiectul de ordonanță care, sub titlul generic de ”reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare”, modifică mai multe legi cu intenția declarată de a aduce statului venituri suplimentare sau de a face economie la buget.

Prezentată drept acțiune decisivă pentru reducerea aparatului bugetar, Ministerul de Finanțe propune suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice.

Miza deciziei de suspendare a concursurilor: angajări pe bandă rulantă, de vineri până joi, a oamenilor de partid

Surse politice au declarat pentru cursdeguvernare.roefectul acestei măsuri nu va fi deloc spectaculos din cauză că, de la aflarea informației, în instituții s-a declanșat un val de angajări, în special în instituțiile subordonate ministerelor, unde conducerile au primit ”în plic” liste cu oameni care trebuie urgent angajați.


Pentru facilitarea operațiunii, ședința de guvern în care va fi aprobat proiectul Ministerului de Finanțe, care trebuia să se organizeze luni, a fost amânată pentru joi.

Pachetul de măsuri ”de austeritate” conține totuși o excepție notabilă:

cresc salariile tuturor angajaților din Ministerul de Finanțe, cu justificarea ”pentru a evita materializarea riscului creării de disfuncționalități în activitatea specifică a ministerului”, în condițiile în care ”nivelul de salarizare este inferior altor instituții publice de la nivelul administrației publice centrale”.

Cresc accizele la tutun, se introduc accize la băuturi răcoritoare

Modificările propuse de Ministerul de Finanțe sunt:

 • Biletele de valoare/tichetele cadou se introduc în baza de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii (CAS, CASS și CAM). Singurele excepții sunt cele acordate de angajator/plătitor cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cele oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie, în limita plafonului de 150 lei/eveniment/persoană.
 • Nivelul accizei totale pentru țigarete crește, începând cu 1 septembrie 2019, de la 483,74 lei/1.000 țigarete, la 503,97 lei/1.000 de țigarete.
 • Se introduce, de la 1 septembrie 2019, acciza pe băuturile răcoritoare care conțin zahăr. Singurele excepții sunt: băuturile răcoritoare naturale și amestecurile de băuturi nealcoolice cu sau fără adaos de zaharuri produse pe loc în cadrul unităților de alimentație publică. Nivelul accizei este:
  • 0,8 lei/litru pentru băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri libere al căror conținut de zaharuri este între 5-8 g zaharuri/100 ml produs
  • leu/litru pentru băuturi răcoritoare cu conținut ridicat de zaharuri libere al căror conținut de zaharuri este peste 8 g zaharuri/100 ml produs 

Reașezările de personal

 • Se reduce cu 50% numărul total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat și de funcții asimilate funcțiilor de secretar de stat și subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum şi a celorlalte instituţii şi autorităţi publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor. Proiectele de acte normative specifice urmează să fie aprobate de guvern în 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe
 • Se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe. Excepțiile sunt:
  • posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanţe se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată
  • personal didactic de predare din instituțiile de învățământ preuniversitar și universitar  de stat
  • personal medico-sanitar
  • încadrarea promoţiilor 2019 de ofiţeri, subofiţeri, agenţi de poliţie, maiştri militari, funcţionari publici cu statut special
  • încadrarea promoţiei 2019 a Institutului Național al Magistraturii
  • personalul din cadrul instituțiilor publice reorganizate sau restructurate prin acte normative cu rang de lege aprobate după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe
 • Nu se mai pot achiziţiona din fonduri publice servicii de telefonie mobilă pentru personalul angajat, cu excepția personanelor care ocupă funcții de demnitate publică, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

 1. Dece nu prezentati si cauzele rezilierii,si anume neconformitatea lucrarilor,s-a vazut la televizor cum arata tronsonul, unul de foarte slaba calitate. Cauzele acesti calitati slabr sunt legate de lacomia constructorului care a vrut sa-mi mareasca profiturile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

 1. Dece nu prezentati si cauzele rezilierii,si anume neconformitatea lucrarilor,s-a vazut la televizor cum arata tronsonul, unul de foarte slaba calitate. Cauzele acesti calitati slabr sunt legate de lacomia constructorului care a vrut sa-mi mareasca profiturile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: