3 octombrie, 2021

Miniştrii Energiei din OPEC+ se vor reuni luni pentru a discuta cât de mult petrol să ofere unei piețe supraîncălzite de perturbările de aprovizionare şi de revenirea cererii după pandemia de coronavirus, potrivit Reuters și Agerpres.

Prețul petrolului a trecut de pragul de 80 de dolari / baril (într-o tonă de petrol încap circa 7 barili, în funcție de desnsitate).

Creșterea cotaţiei petrolului, până la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, este agravată de o scumpire şi mai mare a gazelor naturale, cu 300% în acest an. Cauza: probleme de aprovizionare şi producţia redusă de alţi combustibili.


OPEC+ reunește cartelul inițial al țărilor membre ale Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol şi alte 10 țări precum Rusia, cu care cele dintâi se aliază, de obicei conjuctura, sub umbrela OPEC+.

Țările OPEC+  au convenit în luna iulie să majoreze producţia cu 400.000 de barili pe zi în fiecare lună până cel puţin în luna aprilie 2022.

Scenariul majorării producției

Țările OPEC calculează cu atenție nivelul producției respectiv al exportului de petrol, pentru că de prețul acestuia depind bugetele multora dintre ele.

Patru surse din cadrul OPEC+ au declarat săptămână trecută pentru Reuters că producătorii de petrol au în vedere o majorare superioară celei convenite în luna iulie, dar nu au oferit detalii cu privire la cât de mult sau când anume ar urma să fie majorată producţia.


Cea mai apropiată lună în care ar putea avea loc o majorare a producţiei este noiembrie, având în vedere că la ultima reuniune a OPEC+ au fost decise volumele de producţie pentru luna octombrie.

Tăvălugul scumpirilor

Creşterea preţurilor la petrol, gaze naturale, cărbune şi energie electrică alimentează presiunile inflaţioniste la nivel global şi încetinesc revenirea economică.

Un consilier al preşedintelui american Joe Biden s-a întâlnit săptămâna trecută cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman pentru a discuta despre războiul din Yemen dar a spus că situaţia de pe piaţa petrolului este de asemenea o sursă de îngrijorare.

Pe de altă paerte, datele oficiale de la Moscova arată că producţia de petrol şi gaz condensat a Rusiei a crescut până la 10,72 milioane barili pe zi în septembrie, cel mai ridicat nivel înregistrat după luna aprilie 2020.

Începând din luna ianuarie 2017, ţările din OPEC+ au redus producţia pentru a susţine preţurile şi a diminua supra-oferta, iar la mijlocul anului trecut au adoptat o reducere record a producţiei cu 9,7 milioane barili pe zi în contextul în care pandemia de COVID-19 a afectat cererea de benzină şi combustibil pentru avioane.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: