duminică

4 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 septembrie, 2022

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului intenţionează să trimită „în curând” o echipă la Izium, în Ucraina, oraş recent eliberat de sub ocupaţia rusă, pentru a verifica acuzaţiile autorităţilor ucrainene care evocă o „groapă comună” şi execuţii, informează vineri AFP.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat joi seara că la Izium, un oraş recucerit de la ruşi în urmă cu câteva zile în cadrul contraofensivei ucrainene în regiunea Harkov (est), a fost descoperită o groapă comună, fără a da detalii despre numărul de persoane îngropate sau despre cauzele morţii lor.

(Citiți și: Volodimir Zelenski, vizită-surpriză la Izium, foarte aproape de noua linie a frontului)

Oficialii ucraineni au revenit astăzi cu mai multe informații, precizând că au fost descoperite circa „450 de morminte”, descoperire macabră pe care preşedintele Zelenski a imputat-o „ocupaţiei ruse”.


„Colegii noştri din Ucraina verifică aceste acuzaţii şi preconizează o vizită la Izium, pentru a determina circumstanţele morţii acestor persoane” a declarat Elizabeth Throssell, purtătoare de cuvânt a Înaltului Comisariat, în timpul unei conferinţe de presă la Geneva, potrivit Agerpres.

Atunci când sunt descoperite gropi comune, este important să se verifice dacă este vorba de militari sau de civili, dacă ei au fost ucişi sau au murit în timpul luptelor sau de cauze naturale exacerbate de lipsa îngrijirilor medicale, a explicat purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului. Jurnalişti ai AFP care s-au deplasat la Izium pe 12 septembrie au văzut un oraş devastat de lupte, cu case şi clădiri publice distruse şi carcase de blindate pe drumuri.

Forţele ruse au fost acuzate de Ucraina de numeroase abuzuri în teritoriile pe care le-au ocupat, în special la Bucea, localitate de la periferia Kievului de unde s-au retras la sfârşitul lui martie

Rusia neagă că ar fi comis astfel de abuzuri.

***


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: