sâmbătă

13 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 iulie, 2022

Criza globală a costului vieții împinge în sărăcie extremă încă 71 de milioane de oameni din cele mai sărace țări ale lumii, atenționează un nou raport publicat joi de Programul ONU pentru dezvoltare (PNUD), citat de Reuters.

Creșterea drastică a prețurilor la o serie de bunuri esențiale înregistrată în acest an se resimte deja în unele părți din Africa subsahariană, Balcani și Asia, a relevat o analiză realizată în 159 de țări în curs de dezvoltare, subliniază administratorul PNUD, Achim Steiner.

În acest context, PNUD cere măsuri adaptate, cum sunt ajutoare financiare directe pentru cei mai vulnerabili și extinderea Inițiativei de suspendare a serviciului datoriei (DSSI) lansată de țările bogate pentru a le ajuta pe cele sărace în timpul pandemiei de COVID-19.


“Această criză a costului vieții aruncă în sărăcie și chiar foamete milioane de oameni, cu o viteză uluitoare, iar acest lucru sporește constant amenințarea tulburărilor sociale”, a insistat Steiner.

“Estimăm că actuala criză a costului vieții a împins probabil peste 51 de milioane de oameni în sărăcie extremă, la 1,90 dolari pe zi, și alte 20 de milioane la 3,20 dolari pe zi”, totalul pe plan global ridicându-se la peste 1,7 miliarde de oameni, notează autorii raportului.

Instituții ca ONU, Banca Mondială și FMI folosesc în analizele lor mai multe “praguri ale sărăciei”, unul pentru cele mai sărace țări ale lumii, unde oamenii trăiesc cu 1,90 dolari pe zi sau mai puțin, altul de 3,20 dolari pentru economiile cu venituri medii inferioare și unul de 5,50 dolari pentru țările cu venituri medii superioare, menționează Reuters.

Potrivit raportului, transferurile “țintite” de lichidități de către guverne sunt mai “echitabile și eficiente” decât subvenționarea energiei sau alimentelor, de care tind să beneficieze păturile mai bogate ale societății.


“Pe termen lung, acestea generează inegalitate, exacerbează și mai mult criza climatică și nu atenuează impactul imediat”, a atras atenția directorul pentru politici strategice al PNUD, George Gray Molina.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Deceniul banilor ieftini (dobânzi mici sau foarte mici la creditele pe termen lung)pentru state  tocmai s-a încheiat . A fost (sau ar fi fost) o perioadă extrem de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: