Chestiunea

Cum faci să crești salariile în an electoral: ghidul polonez

Polonia e în plină campanie electorală, iar guvernul polonez se pregătește pentru o schimbare de paradigmă, premierul Meteusz Morawiecki anunțând ”sfârșitul erei forței de muncă… Mai mult

11.09.2019

La obiect

Optimizare fiscală mondială: Luxemburg și Olanda se află pe traseele a 7 trilioane de dolari de false investiții străine directe – studiu FMI

Falsele investiții străine directe (ISD) din lume se ridică la circa 15 trilioane de dolari, iar dintre acestea aproape jumătate doar trec, de fapt, prin… Mai mult

11.09.2019

Evenimentul

Comisia von der Leyen vs. Comisia Juncker: Schimbare de echilibru în Europa

Președintele-ales al Comisiei Europene a anunțat marți noua structură a executivului european. României i-a fost atribuit, prin viitorul comisar Rovana Plumb, portofoliul de la Transporturi.… Mai mult

10.09.2019

La obiect

Noua strategie de îndatorare: MFP vrea mai mulți lei de la bănci, BNR se teme de gradul lor mare de expunere pe datoria guvernamentală

Ministerul Finanțelor (MFP) pare să nu fi ținut seama de gradul mare de expunere a băncilor la deținerile de titluri de stat, atunci când și-a… Mai mult

10.09.2019

Cronicile

OMV şi Gazprom au semnat acordul privind South Stream, în prezența lui Vladimir Putin. UE: Rusia încearcă să ne dezbine

de Victor Bratu 25.6.2014

Şefii OMV, Gerhard Roiss, şi Gazprom, Alexei Miller

Austria a aprobat marţi, sfidând deciziile UE de sancționare a Rusiei după criza din Ucraina,  participarea la South Stream şi l-a primit pe Vladimir Putin în vizită în statul care este prin tradiţie un client de energie furnizată de Moscova – potrivit Euractiv.

Şefii executivi ai companiilor Gazprom şi OMV au semnat un acord care prevede construirea unei extensii a South Stream către Austria.

South Stream, al cărui cost este estimate la 40 miliarde de dolari, este destinat transportului de gaze ruseşti către statele din centrul Europei, pe o rută care ocoleşte Ucraina.

Obiecţiile europene şi justificările Austriei

Comisia Europeană a afirmat repetat că proiectul South Stream, aşa cum se prezintă astăzi, nu respectă două dintre criteriile europene:

  • Politica de diversificare a surselor, care vizează reducerea dependenţei de energie furnizată de Moscova
  • Legile concurenţei, care stipulează accesul terţilor la reţeaua de transport a gazelor

Opinia directorului executiv al OMV, Gerhard Roiss, este contrară opiniei majoritare europene- el a declarat presei după semnarea contractului: “Europa are nevoie de gazele ruseşti. Europa va avea nevoie de mai mult gaz rusesc în viitor din cauză că producţia europeană de gaze scade. Sper că UE va înţelege acest lucru.”

Aflat pentru o vizită de lucru de o zi în Austria, Vladimir Putin a vorbit marţi la Viena despre legăturile economice tradiţionale dintre cele două state, Austria fiind prima ţară europeană care a semnat cu Rusia, în 1968, un acord pe termen lung privind furnizarea de gaze naturale.

Putin a caracterizat Austria drept un “partener important şi de nădejde” al Rusiei, care este pentru economia austriacă al treilea cel mai important partener economic non-EU, după SUA şi Elveţia.

Proiectul Southstream prevede construirea unei conducte de transport gaze între Germania şi Rusia, conductă care traversează alte state din sudul Europei, la rândul lor dependente de energie rusească.

Preşedintele Austriei, Heinz Fischer, a apărat şi el proiectul South Stream, afirmând: “Nimeni nu poate să îmi explice, şi nici eu nu pot explica poporului austriac, de ce o conductă care traversează Europa şi state NATO nu poate fi extinsă cu 50 de kilometric, să ajungă şi în Austria.”

Preşedintele Heinz Fischer a spus că s-a opus aplicării sancţiunilor internaţionale dictate împotriva Moscovei, însă consideră în egală măsură că anexarea Crimeei încalcă legile internaţionale.

Atmosfera reuniunii s-a înviorat, notează EurActiv, în momentul în care preşedintele Camerei de comerţ a Austriei i-a spus lui Vladimir Putin că o parte a Ucrainei a aparţinut Austriei în 1914.

“Ce vreţi să spuneţi? Propuneţi ceva?” a fost reacţia lui Vladimir Putin, care a stârnit râsetele industriaşilor prezenţi la eveniment.

Oficialii UE nu au criticat dorinţa Austriei de a-l invita pe Vladimir Putin la ceremonia de semnare a acordului OMV-Gazprom, dar lideri politici au lansat, marţi, avertismentul că preşedintele Rusiei exploatează disensiunile între statele europene, care în privinţa Moscovei au fie atitudini permisive, cum e cazul Austriei, fie atitudini tranşante de opoziţie, cum e cazul Marii Britanii.

“Este evident… Putin vrea să dezbine Uniunea Europeană. Nu este nimic nou, asta încearcă întotdeauna ruşii să facă atunci când sunt cu spatele la perete”, a declarat ministrul de externe suedez Carl Bildt pentru televiziunea austriacă.

Discuţii frecvente cu Bruxelles-ul ale Gazprom

Şeful Gazprom, Alexei Miller, declara în urmă cu câteva zile că discută, dacă nu zilnic atunci săptămânal, cu Günther Oettinger, Comisarul European pentru Energie, pentru a primi aprobarea proiectului South Stream.

“Încercăm să rezolvăm problemele pe măsură ce acestea apar, iar acum se pare că problema lucrărilor este aproape rezolvată”, a afirmat Alexei Miller.

Conducta South Stream nu respectă regula accesului terţilor, regulă stabilită de legislaţia europeană pentru a preveni monopolul pe care un furnizor l-ar putea avea asupra reţelei de distribuţie. Şeful OMV a spus că această chestiune rămâne de negociat cu Bruxelles-ul.

Gerhard Roiss a afirmat că segmental austriac al South Stream, ale cărui lucrări sunt planificate să înceapă în 2016 iar primele livrări de gaze să înceapă din 2017, va respecta legislaţia europeană în domeniu.

Acordul încheiat marţi prevede că Gazprom şi OMV vor împărţi costurile lucrărilor- estimate la 200 milioane de euro.

Extensia de 50 de km urcă lungimea totală a South Stream la 2.446 km. Conducta pleacă din Rusia, travesează Marea Neagră şi trece prin Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia, Germania şi Austria. O ramură a Southstream va ajunge în Italia.

Partenerii Gazprom în proiect sunt companiile ENI (Italia), Wintershall holding (Germania) şi EDF (Franţa).

Uniunea Europeană a impus Bulgariei sistarea lucrărilor la proiectul South Stream până la finalizarea unei anchete europene.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.6.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Termenul pentru anunțarea intenției de a beneficia de amnistia fiscală a fost extins până la 31 octombrie

Vladimir Ionescu

Termenul de depunere a notificării privind intenția de restructurare a obligațiilor bugetare în vederea beneficierii de amnistie fiscală a fost majorat cu o lună, până… Mai mult

Stiri

Avocatul Poporului atacă la CCR o modificare adusă legii exproprierii pentru utilitate publică

Vladimir Ionescu

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională a României cu o excepție de neconstituționalitate referitoare la la un articol din legea adoptată în iulie pentru modificarea… Mai mult

Stiri

Viorica Dăncilă și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale

Vladimir Ionescu

Premierul Viorica Dăncilă și-a depus, joi, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidențiale, social-democrații anunțând că au depus în susținerea candidatului PSD dosare conținând… Mai mult

Europa

Oficial / Laura Codruța Kovesi va fi primul șef al Parchetului European

Vladimir Ionescu

UPDATE:  Este o reușită a tuturor românilor care au susţinut lupta anticorupţie, a spus Laura Codruța Kovesi în prima declarație oferită presei după votul din Consiliul… Mai mult

Stiri

Directorul Transelectrica a fost demis. Parchetul s-a autosesizat pentru folosirea actelor false de studii

Vladimir Ionescu

Consiliul de Supraveghere al Transelectrica l-a revocat din funcție pe președintele Directoratului Companiei, Marius Dănuț Carașol (foto), joi dimineață, după ce Politehnica București a confirmat… Mai mult

Stiri

Fed a anunțat o reducere modestă a dobânzilor din SUA, spre nemulțumirea președintelui Donald Trump

Vladimir Ionescu

Banca centrală americană (Fed) a anunțat miercuri o reducere modestă a dobânzilor-cheie de politică monetară, cu un sfert de punct, a doua în două luni,… Mai mult

Stiri

Liceele unde rata de promovare a Bacalaureatului a fost 0% nu mai pot face înscrieri în clasa a IX-a

Mariana Bechir

Liceele unde niciun absolvent nu a promovat Bacalaureatul din iulie 2019 nu pot face înscrieri în clasa a IX-a, conform Ordinului de Ministru 5090/2019 privind… Mai mult