joi

19 mai, 2022

OMV Petrom și-a vândut afacerile de producție din Kazahstan și se va concentra pe Marea Neagră

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

29 decembrie, 2020

FOTO: OMV Petrom, offshore-energy.biz/

OMV Petrom (SNP) și-a vândut integral participațiile în zăcămintele din Kazahstan, Kom-Munai LLP (KOM) și Tasbulat Oil Corporation LLP (TOC), către Magnetic Oil Limited.

SNP intenționează să-și concentreze afacerile externe de upstream în Marea Neagră, unde dorește să-și construiască „o poziție puternică”, potrivit unui comunicat al companiei emis marți.

„Decizia ne va permite să ne concentrăm asupra regiunii Mării Negre și să continuăm să construim o poziție puternică în zonă, în conformitate cu strategia noastră de creștere”, spune Christopher Veit, membru al directoratului, responsabil pentru activitatea de Upstream.


Oficialul SNP a amintit că „am făcut deja pași importanți pentru extinderea prezenței noastre offshore în Marea Neagră, intrând în Bulgaria la sfârșitul anului trecut și câștigând o licitație internațională în Georgia anul acesta”.

(Citiți și: „OMV Petrom: România va deveni cel mai important producător de gaze din UE, prin exploatarea rezervelor din Marea Neagră”)

KOM și TOC dețin licențele de producție pentru patru zăcăminte onshore (Komsomolskoe, Aktas, Tasbulat și Turkmenoi), situate în regiunea Mangistau din vestul Kazahstanului lângă Marea Caspică. Cele patru zăcăminte onshore acoperă o suprafață totală de 86,52 km² și sunt exploatate prin circa 75 de sonde, instalații de producție și 200 km de conducte.

Producția zilnică cumulată a celor patru zăcăminte a fost de 6,45 kboe / zi în 2019 (kboe – mii barili echivalent petrol), reprezentând circa 4% din producția grupului. Totuși, cu toate că „afacerea a fost stabilă”, „în lipsa unor posibilități de extindere în ultimii ani, OMV Petrom a decis să orienteze activitățile internaționale de Upstream în zona Mării Negre”, spune comunicatul SNP.

Finalizarea tranzacției este condiționata de îndeplinirea unor condiții suspensive, inclusiv aprobarea de către Ministerul Energiei din Kazahstan, și este așteptată în prima jumătate a anului 2021.

De ce spune OMV Petrom că este „cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est”


OMV Petrom (SNP) are o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep în 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul.

Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 798 benzinării, la sfârșitul lunii septembrie 2020, sub două branduri, OMV și Petrom.

OMV Aktiengesellschaft are 51,011% din acțiunile SNP. Statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, deține 20,639% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 6,997%, iar 21,353% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

OMV Petrom (SNP) a virat statului român 30,4 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2019.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom (SNP) și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice) privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice.

Etichete: , , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: