Grupul OMV Petrom a raportat în primele nouă luni ale anului în curs un profit net de 2,67 miliarde de lei, în creştere cu 44% faţă de perioada similară din 2017, potrivit raportului trimis de companie la Bursa de Valori București (BVB)
Compania a profitat de scumpirea ţiţeiului (un preț realizat la petrol cu 44% mai mare decât cel de anul trecut), ca şi de cea a mărfurilor vândute și de creșterea cererii de energie electrică.
OMV Petrom a produs cu 42% mai multă electricitate faţă de perioada similară a anului trecut.
Profitul net în trimestrul 3 s-a situat la 1,38 miliarde de lei, mai mare cu 116%, faţă de cel consemnat în T3 2017, conform rezultatelor financiare neauditate interimare consolidate.
Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a ajuns la 3,4 miliarde de lei la 30 septembrie, cu 25% mai mare comparativ cu valoarea din perioada similară din 2017, segmentul Upstream având cea mai mare contribuţie. Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale al segmentului Downstream a fost de 1,2 miliarde de lei, performanţa operaţională solidă compensând parţial efectele reviziei generale planificate a rafinăriei din T2/18 şi ale unui mediu al marjelor de rafinare mai scăzute faţă de 2017.
Fluxul de trezorerie din activităţi de exploatare a crescut la 5,6 miliarde lei în perioada menţionată, reflectând tendinţa de creştere a rezultatului din exploatare CCA excluzând elementele speciale.
„Ne-am intensificat activitatea investiţională faţă de 1-9/ 17, prin dublarea numărului de sonde şi sidetrack-uri în Upstream, finalizarea reviziei rafinăriei şi avansul înregistrat în alte proiecte de investiţii din segmentul Downstream Oil. Toate acestea s-au reflectat în ieşiri de numerar pentru activităţi de investiţii de aproximativ 3,1 miliarde lei”, spune raportul citat.
Compania a semnat, în septembrie 2018, transferul către Mazarine Energy a nouă zăcăminte marginale, „continuând iniţiativele de optimizare a portofoliului în Upstream”.
Legea privind activităţile offshore a fost aprobată în parlament. „Suntem în proces de analiză a acesteia pentru a înţelege modul în care va impacta activităţile noastre offshore. Având în vedere momentul din an în care ne aflăm, nu vedem probabilă luarea unei decizii finale de investiţie pentru Neptun Deep în T4/18″, spun reprezentanţii companiei.