vineri

26 aprilie, 2024

15 februarie, 2021

OMV Petrom (SNP) şi compania ucrainiană Naftogaz au semnat un memorandum de înţelegere pentru a identifica proiecte comune de explorare şi producţie a gazelor în Ucraina, potrivit unui comunicat al Naftogaz.

OMV Petrom (SNP) a anunțat la sfârșitul anului trecut că intenționează să-și concentreze afacerile externe de upstream în Marea Neagră, unde dorește să-și construiască „o poziție puternică”.

În iunie 2020, OMV Petrom (SNP) a anunțat că a fost declarată câştigătoare a licitaţiei internaţionale deschise, organizată de Ministerul Economiei şi Dezvoltării Durabile a Georgiei, pentru perimetrul II offshore, care acoperă o suprafaţă totală de 5.282 de kilometri pătraţi.


Două luni mai târziu, OMV Petrom a finalizat tranzacția prin care ajungea la o participație de 42% la explorarea perimetrului offshore Han-Asparuh la Bulgariei, unde este parteneră cu Total.

De asemeni, OMV Petrom (SNP) insistă pe lângă autoritățile române să modifice cât mai repede Legea offschore pentru a începe exploatarea perimetrului Neptun Deep cu partenerul Inișial, ExxonMobil sau cu altul.

(Citiți și: „Christina Verchere, OMV Petrom: Fără resursele din Marea Neagră, importul de gaze al României va crește până la 40% din consum”)

„Strategia noastră este de a ne extinde activităţile în regiunea Mării Negre. Ucraina este un pas natural pentru a ne adresa oportunităţilor din această zonă, în condiţiile în care această ţară are un potenţial mare de producţie a gazelor. Suntem încântaţi să începem să căutăm modalităţi de colaborare cu Nafttogaz şi ne concentrăm pe o cooperarea eficientă, cu beneficii de ambele părţi pentru ca aceste oportunităţi să meargă mai departe”, a afirmat, la rândul său, Christopher Veit, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de upstream, citat de Agerpres.

Planurile ucrainiene de independență energetică

Naftogaz îşi propune să atragă în aceste planuri parteneri internaţionali, cu experienţă, pentru ca Ucraina să devină independentă până în 2030, în ceea ce priveşte consumul de gaze.
„Anul trecut, Naftogaz a lucrat la identificarea de noi oportunităţi pentru explorarea şi dezvoltarea de noi perimetre de gaze în Ucraina. Odată cu câştigarea licenţei în perimetrul Yuzivska din Marea Neagră, care are un mare potenţial, precum şi odată cu potenţialul din vestul Ucrainei, Naftogaz îşi accelerează acum planurile de investiţii”, a afirmat Otto Waterlander, directorul operaţional al companiei.


Anul trecut, Naftogaz a anunţat noua sa strategie de dezvoltare, care are drept ţintă dublarea rezervelor companiei. Printre proiectele strategice se numără explorarea şi dezvoltarea zonelor din Marea Neagră, depozite de tight gas (un gaz neconvenţional – n.r.), regiunea Yuzivska şi vestul ţării.

„Considerăm că OMV Petrom este un partener valoros şi cu renume, care să aducă un plus de capacitate investiţională, expertiză şi experienţă relevantă în regiune. Compania a descoperit promiţătorul bloc Neptun din Marea Neagră, are experienţă şi know-how în forajul offshore şi are un palmares de succes în ceea ce priveşte exploatarea resurselor onshore din regiunea Carpaţilor din România, care au acelaşi istoric geologic cu Carpaţii din Ucraina. Vedem un mare potenţial pentru colaborarea în aceste zone şi aşteptăm cu nerăbdare să stabilim următorii paşi concreţi de colaborare pentru viitorul apropiat”, a mai spus oficialul Naftogaz.

Conform unei rezoluţii guvernamentale, Naftogaz a aplicat deja pentru 36 de acorduri speciale pentru explorarea acestor perimetre.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: