Echipa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care investighează originea pandemiei ar renunța la un raport interimar referitor la investigația sa în China, privind răspândirea virusului CCOVID-19, în contextul tensiunilor în creștere dintre Beijing și Washington legate de anchetă.
De asemeni, la aceste tensiuni se adaugă și solicitarea unui grup internațional de oameni de știință pentru efectuarea unei noi investigații, potrivit Wall Street Journal, citat de Reuters.
Purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jasarevic, a declarat la Geneva că: „Raportul complet este aşteptat în următoarele săptămâni”.
China refuzase să ofere date brute despre primele cazuri de Covid-19, echipei conduse de OMS care investighează originile pandemiei, potrivit unei declarații dată luna trecută de Dominic Dwyer, unul dintre membrii echipei OMS. Atunci s-a vorbit despre complicațiile potențiale asupra eforturilor de a înţelege modul în care a început epidemia.
Nici o altă informație nu a fost disponibilă privind motivele întârzierii publicării constatărilor misiunii conduse de OMS în oraşul Wuhan din centrul Chinei, unde au fost depistate primele cazuri de Covid-19 la oameni.
(Citiți și: „Casa Albă somează China să pună la dispoziția OMS datele neprelucrate din debutul epidemiei din Wuhan”)
Expertul citat mai spusese că datele cerute ar avea, în mod normal, caracter anonim, însă conţin detalii precum ce întrebări au fost adresate pacienţilor, răspunsurile lor şi cum au fost acestea din urmă analizate.
Ancheta echipei OMS a fost întârziată de multe ori, însoțită de îngrijorări privind accesul în anumite zone dar și de confruntarea dintre Beijing și Washington, după ce statul american a acuzat China că a ascuns amploarea focarului inițial și a criticat condițiile vizitei experților OMS.
Echipa OMS a sosit în China în ianuarie și a petrecut 4 săptămâni căutând originile pandemiei, dintre care pe primele două în carantină într-un hotel.
Activitatea sa a fost limitată la vizite organizate de gazdele sale chineze și i s-a blocat posibilitatea de a lua contact cu membri ai comunităților locale, sub motivația restricțiilor preventive.