duminică

26 mai, 2024

10 iulie, 2021

Organizația Mondială a Sănătății (OMS, WHO)

Există o legătură „probabilă” între cazurile de inflamaţie la nivelul inimii şi injectarea vaccinurilor împotriva COVID-19 cu ARN mesager (mARN), dar avantajele depăşesc riscurile, a anunaț Organizația Mondială a Sănătății (OMS), vineri.

OMS a confirmat o expertiză americană. În același timp, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat introducerea inflamaţiilor cardiace printre posibilele efecte secundare ale aceluiași tip de vaccinuri.


Dintre cele patru seruri autorizate de EMA, cele produse de Pfizer/BioNTech şi Moderna utilizează tehnologia inovatoare ARN mesager (mARN).

Miocardită în urma vaccinării

Experţii Comitetului consultativ mondial ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) pentru securitatea vaccinurilor explică că cazuri de miocardită – o inflamaţie a muşchiului cardiac – şi de pericardită – o inflamaţie a membranei care anvelopează inima – au fost semnalate în mai multe ţări, în special în SUA.

„Cazurile raportate sunt în general survenite în zilele care au urmat vaccinării, mai frecvent la tineri şi mai adesea după a doua doză de vaccinuri cu ARN mesager împotriva COVID-19″, au precizat experții citați de AFP și Agerpres.

După examinarea informaţiilor disponibile până în prezent, experţii OMS concluzionează că „datele actuale sugerează o legătură de cauzalitate probabilă între miocardită şi vaccinurile cu ARN mesager”.

Avantajele – mai mari decât riscurile


Totuşi, „avantajele vaccinurilor cu ARN mesager depăşesc riscurile reducând numărul de spitalizări şi de decese cauzate de infectarea cu COVID-19″.

Experţii ONU mai indică şi faptul că datele disponibile sugerează că evoluţia imediată a miocarditei şi pericarditei după vaccinare este în general uşoară şi răspunde tratamentelor.

„O monitorizare este în curs pentru a determina efectele pe termen lung”, precizează experții ONU, citați de Agerpres.

Experţii OMS vor continua să evalueze situaţia pentru a-şi actualiza recomandările.

(Citiți și: „Pfizer/BionTech cer autorizarea administrării unei a treia doze de vaccin anti-Covid”)

Pe 23 iunie, autorităţile sanitare americane au anunţat deja că există o legătură „probabilă” între vaccinurile împotriva COVID-19 de la Pfizer şi Moderna – cele cu ARN mesager – şi cazuri rare de inflamaţii la nivelul inimii la adolescenţi şi tineri, dar beneficiile acestor remedii „depăşesc” în continuare cu mult riscurile existente.

Legătura OMS cu EMA

Potrivit OMS, Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilenţă al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a examinat, cu prilejul reuniunii sale dintre 5 şi 8 iulie, ultimele date provenind din Europa, şi a confirmat existenţa unei relaţii de cauzalitate plauzibilă între miocardită şi vaccinurile cu ARN mesager.

Miocardita este o maladie rară, despre care experţii cred că este în general declanşată de un virus. Simptomul cel mai frecvent este o durere în piept şi este de multe ori tratată prin administrarea de antiinflamatoare sau, dacă este nevoie, cu un aport de oxigen.

Primele cazuri de miocardită au fost semnalate în Israel, unde campania de imunizare a fost mai rapidă decât în majoritatea ţărilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: