Focarul de variola maimuței, care se răspândește rapid, reprezintă o urgență sanitară globală, cel mai înalt nivel de alertă al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a anunțat sâmbătă directorul general al organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, potrivit Reuters.
Eticheta OMS – „urgență de sănătate publică de interes internațional” – a fost concepută pentru a declanșa un răspuns internațional coordonat și poate sprijini deblocarea finanțării pentru colaborarea în vederea dezvoltării de vaccinuri și tratamente.
Experții în sănătate au salutat decizia OMS de a declara variola maimulței urgență sanitară globală, etichetă care până acum a fost aplicată doar pentru pandemia de coronavirus și eforturile de eradicare a poliomielitei.
Membrii unui comitet de experți ai OMS care s-au reunit joi pentru a discuta potențiala recomandare au avut păreri împărțite, nouă fiind împotrivă și șase declarându-se în favoare, așa încât directorul general al OMS a fost nevoit să-și asume decizia declarării urgenței sanitare.
„Deși declar o urgență de sănătate publică de interes internațional, pentru moment acesta este un focar care se concentrează în rândul bărbaților care fac sex cu bărbați, în special în rândul bărbaților cu parteneri sexuali multipli”, a declarat Tedros într-o conferință de presă de la Geneva. „Stigma și discriminarea pot fi la fel de periculoase ca orice virus”, a adăugat el.
Șeful OMS a precizat totodată că riscul de variola a maimuței – care se răspândește prin contact apropiat și tinde să provoace simptome asemănătoare gripei și leziuni cutanate pline de puroi – a fost moderat la nivel global, cu excepția Europei, unde OMS consideră că riscul este ridicat.
Casa Albă a precizat că decizia OMS este un „îndemn la acțiune pentru comunitatea mondială pentru a opri răspândirea acestui virus”.
Raj Panjabi, directorul biroului de pregătire pentru pandemie de la Casa Albă, a declarat că un „răspuns coordonat, internațional este esențial” pentru a opri răspândirea bolii și pentru a proteja comunitățile cu cel mai ridicat risc de a o contracta.
Până acum au fost raportate peste 16.000 de cazuri de variola maimuțee, în peste 75 de țări. Cinci decese au fost înregistrate în Africa.
Boala virală s-a răspândit în principal în rândul bărbaților care întreține relații sexuale cu alți bărbați, în afara Africii, unde este endemică.
Decizia OMS ar trebui să contribuie la limitarea răspândirii bolii virale, a spus Josie Golding, epidemiolog la Wellcome Trust.
„Nu ne permitem să așteptăm ca răspândirea bolilor să escaladeze înainte de a interveni”, a spus ea.
OMS și guvernele naționale s-au confruntat cu presiuni intense din partea oamenilor de știință și a experților în sănătate publică pentru a lua mai multe măsuri împotriva variolei maimuței.
***